Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Statiegeldsysteem voor blikjes gaat pas vanaf 1 april van start

  •  
02-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
331 keer bekeken
  •  
Blikjes

© Pixabay

Het nieuwe statiegeldsysteem voor blikjes hoeft nog niet op 1 januari in werking te treden, zoals de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat wilde. In plaats daarvan moet het systeem op 1 april in werking treden, heeft de Raad van State bepaald.

Er zouden op 1 januari niet voldoende machines zijn voor een werkend systeem, en handmatige inname door supermarkten zou tot grote praktische problemen leiden. Daarom heeft de Raad van State besloten dat het beter is om de invoering enkele maanden uit te stellen. Het algemeen belang zou daar beter mee gediend zijn dan met een gefaseerde invoering.

Statiegeldsysteem 

Stichting Afvalfonds Verpakkingen is namens de producenten en importeurs van blikjes verantwoordelijk voor een groot deel van het statiegeldsysteem. Eerder dit jaar liet het Afvalfonds weten dat het systeem pas vanaf 1 april 2023 klaar zal zijn.

Bezwaar tegen dwangsommen

De staatssecretaris legde daarop het Afvalfonds een dwangsom op om haar te dwingen het systeem op 1 januari 2023 klaar te hebben. Het Afvalfonds vroeg de voorzieningenrechter om deze dwangsommen te schorsen. 

Stichting Recycling Netwerk Benelux vindt juist dat de staatssecretaris het Afvalfonds en de producenten en importeurs aan de datum van 1 januari 2023 moet houden.

Soepele invoering

Tijdens de rechtszitting bleek dat er niet alleen IT-problemen zijn rond het statiegeldsysteem, ook zijn er onvoldoende machines geleverd om ingeleverde statiegeldblikjes te persen. Dit staat de start van het beoogde statiegeldsysteem per 1 januari 2023 in de weg. 

En gelet op de grote hoeveelheid blikjes op de Nederlandse markt zal het handmatige innemen daarvan door supermarkten tot grote praktische problemen leiden. Daarom is volgens de voorzieningenrechter het algemeen belang er het meest mee gediend als het statiegeldsysteem niet gefaseerd, maar in één keer volledig van start zal gaan.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.