Vroege Vogels

Startup voor stil heien op zee wint award

  •  
10-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
windmolenparknoordzee.jpg

© Foto: Christopher Jones (Creative Commons)

De Delftse studentenstartup GBM Works heeft de Philips Innovation Award 2017 gewonnen. Zij hebben een unieke methode ontwikkeld om windmolens op zee stil te installeren.

Herrie onder water

Windturbines worden op zee geïnstalleerd door heipalen in de bodem te slaan. Dit zorgt voor veel geluidsoverlast en schade aan het onderwaterleven. Zeezoogdieren en vissen zijn vaak afhankelijk van geluid voor onderlinge communicatie en voor het vinden van voedsel.

Trillen

GBM Works heeft een manier gevonden om de offshore windmolens geheel stil te kunnen installeren. Door de funderingspalen in de bodem te trillen zijn er geen harde klappen meer nodig. De startup bedacht dat dit het beste werkt met trilelementen aan de onderkant van de paal, daar waar de grond moet worden verweekt. Er wordt al wel eens met intrillen gewerkt maar dan alleen met trilelementen boven op de paal. Onderop werken de trillingen directer, en dit kost ook minder energie.
Een eerste prototype is al getest. Met het gewonnen geldbedrag kunnen de ondernemers hun methode verder gaan testen op de Maasvlakte.
Bron: ANP, de Ingenieur

Meer over:

windturbine, heien, zee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.