Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Lawaai onder water

14 nov 2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
Vissen - gehoor
Vissen worden ook wel zwemmende oren genoemd. Voor het vinden van voedsel en hun onderlinge communicatie zijn vissen zeer afhankelijk van hun gehoor. Ze hebben daardoor veel hinder van industrieel geluid onder water.
Geluid onder water verplaatst zich zo'n vijf keer makkelijker dan geluid boven water. Door de geluiden van de scheepvaart en van de bouw van windmolenparken en olieplatforms kan de communicatie bij vissen ernstig verstoord worden. Bij heel heftige geluiden als het laten exploderen van oude vliegtuigbommen of het heien van fundamenten voor windmolens kan het vissengehoor zelfs ernstig beschadigd raken. Onderzoeksinstituut TNO heeft in 2008 onderzoek gedaan naar het aantal geluidsbelastingen in de Noordzee. Daaruit bleek dat er jaarlijks nog zo'n 150 oude vliegtuigbommen tot ontploffing worden gebracht.

Open water

Hans Slabbekoorn van de Universiteit Leiden doet onderzoek naar de effecten van geluid op het gedrag van vissen. In de Oosterschelde doet hij specifiek onderzoek naar het gedrag van zeebaarzen bij geluidsbelasting. Dit is wereldwijd het eerste onderzoek dat de effecten van geluid op vissen in open water bestudeert; al het andere onderzoek naar effecten van geluid vond plaats in aquaria.
Het onderzoek laat zien dat vissen sterker last hebben van pulserende geluid dan van continu geluid. Het duurt bijna tweemaal zo lang voordat ze hun normale gedrag weer vertonen nadat ze waren blootgesteld aan de geluiden door heimachines dan bij vergelijkbaar geluid van continue bronnen. 

Vissenverjager

Om de schade bij vissen te voorkomen, wordt er gezocht naar manieren om de vissen op afstand te houden van de bouwgeluiden. Dit kan bijvoorbeeld door een apparaat dat een niet-schadelijk geluid produceert en daarmee de vissen op een veilige afstand houdt van de echte bouwactiviteiten.

Meer over:

zeebaars

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar