Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stadsduif van Amsterdam

  •  
05-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
426 keer bekeken
  •  
Kevin en Marvin Groen stadsduif
Kevin en Marvin heten niet alleen Groen, maar zijn het ook: ze dragen de natuur een warm hart toe. De tweelingbroers trokken van jongs af aan samen de weilanden in om vogels te kijken of in sloten te peuren en als het even kan doen ze dat nog steeds. Niet verwonderlijk dat ze allebei bioloog zijn geworden.
Vanaf dinsdag 5 september zijn ze elke week te zien in een nieuwe rubriek op Vroege Vogels TV. In twaalf afleveringen laten de Rotterdamse tweelingbroers ons kennismaken met de natuur in de stad Amsterdam, en deze week is dat de stadsduif. Een vogel die vaak niet op grote sympathie kan rekenen bij de gemiddelde stadsbewoner maar stiekem wel gekoesterd wordt.

Succes van de stadsduif

De stadsduif stamt af van de rotsduif. Deze komt voor in bergachtige gebieden rond de Middellandse Zee, waar hij zijn nest bouwt in ondiepe rotsspleten. In Romeinse nederzettingen werden rotsduiven als huisdier gehouden, maar ze dienden ook ter consumptie; de vogels vlogen vrij rond en kregen er voedsel en nestgelegenheid. Deze duiven waren honkvast; toch zijn er exemplaren ontsnapt, verdwaald en de rest van Europa ingetrokken. En zo werd deze gedomesticeerde rotsduif een vaste bewoner van onze steden.

Maar waarom is de stadsduif zo graag in de stad?

De grote stenen gebouwen, met weinig bomen en groen lijken op de biotoop waar de duif vandaan komt, namelijk de rotsen aan de Middellandse Zee. In de stad heeft de duif weinig concurrentie en vijanden. Ze zijn onafhankelijk van insecten voor hun eiwitten. De stadsduif heeft genoeg aan zaadjes, en aan het afval dat de mens achterlaat. Dit kan hij namelijk in zijn krop omzetten in eiwitten, de zogenaamde duivenmelk.
Dankzij het aanmaken van deze eiwitten is er voldoende voedsel voor de jongen, en kan de stadsduif het hele jaar door broeden (hij heeft een zogeheten tropische broedcyclus), in de meest kale stukken stad. Stadsduiven zijn al na vijf maanden geslachtsrijp, zij kunnen dus in hetzelfde jaar als waarin ze geboren zijn, voor nakomelingen zorgen.

Meer over:

stadsduif
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor