Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Broers in het groen

  •  
01-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
262 keer bekeken
  •  
image1
Kevin en Marvin heten niet alleen Groen, maar zijn het ook: ze dragen de natuur een warm hart toe. De tweelingbroers trokken van jongs af aan samen de weilanden in om vogels te kijken of in sloten te peuren en als het even kan doen ze dat nog steeds. Niet verwonderlijk dat ze allebei bioloog zijn geworden. Vanaf dinsdag zijn ze elke week te zien op Vroege Vogels TV.
In twaalf afleveringen laten de tweelingbroers ons kennismaken met de natuur in de stad, zoals duiven en ratten, rivierkreeften en halsbandparkieten. Dieren die vaak niet op grote sympathie kunnen rekenen bij de gemiddelde stadsbewoner. De broers houden een warm pleidooi voor deze en andere dieren, die allemaal hun eigen schoonheid en verhaal hebben.
Behalve dat vinden de broers dat de kennis over de stadsnatuur erg minimaal is, vooral bij kinderen. Reden waarom ze ook regelmatig lezingen geven of cursussen aan scholieren. De nieuwe tv serie is niet hun eerste project; in het verleden hebben ze ook samen onderzoek gedaan in de Himalaya en op Borneo en een filmpje gemaakt voor de Rotterdamse lokale omroep . Kevin is moleculair bioloog en doet promotie onderzoek in Leiden , Marvin studeert binnenkort af als (vogel)ecoloog aan de Universiteit Wageningen.

Sneeuwluipaard in de Himalaya

Tijdens hun onderzoek in de Himalaya hebben ze ook een week lang meegelopen met geitenherders. De kasjmiergeiten leveren de schaarse en daardoor dure wolsoort kasjmier, waar de lokale inwoners hun geld mee verdienen. De gedomesticeerde geiten zijn een relatief 'makkelijke' prooi voor de roofdieren die in het gebied leven, zoals het sneeuwluipaard.
Dit sneeuwluipaard is gefilmd door bioloog David Cockerill, Marvin Groen en Kevin Groen in de Indiase Himalaya, in Ladakh. Zij troffen een dode kasjmiergeit aan met twee diepe, verse wonden. Deze kwamen overeen met de bijtwonden van dat van een sneeuwluipaard. Het dier moest dus in de buurt zijn. Pas na drie uur staren naar een rotswand, zagen zij het dier zitten en konden ze dit filmpje maken. Een uitzonderlijke ervaring, aldus de filmers.
Meer informatie over het wel en wee van de sneeuwluipaarden in Ladakh vind je op de website van de Snow Leopard Conservancy India Trust .

Meer over:

kevin en marvin
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor