Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Spinnen, jachtluipaarden van de tuin

7 sep 2018
  •  
leestijd 2 minuten
jumping-spider-111075_1920
Dit weekend, op zaterdag 8 en zondag 9 september vindt De Nationale Spinnentelling plaats. Met de zoekkaart in de hand kun je de meest voorkomende spinnen op naam brengen. In Nederland komen wel meer dan 650 soorten spinnen voor. 

Voor de beginner

De 70 meest voorkomende spinnen staan nu in de nieuwe Basisgids Spinnen van Caroline Elfferich. Dit boek is geschreven voor beginnende spinnenliefhebbers. Het bevat informatie over de verschillende spinnen, van de jacht tot het paren en hoe je ze het beste kan observeren. Ook worden de verschillen tussen de spinnenfamilies belicht zoals de Vuurspinnen en de Trilspinnen, de verschillende websoorten worden behandeld zoals het Wielweb en het Hangmatweb.
De spinnengidsen die in het verleden zijn verschenen, zijn vaak heel lastig te begrijpen voor nieuwe spinnenliefhebbers, volgens Elfferich. Zij wilde daarom een gids schrijven die voor iedereen te begrijpen is.

Jagers in de achtertuin

'Wat spinnen zo fascinerend maakt is dat het jachtdieren zijn,' vertelt Elfferich. 'Je ziet in natuurdocumentaires vaak luipaarden die hun prooi besluipen en aanvallen. Dit wordt heel spannend gemaakt,' zegt Elfferich, 'maar die jacht vindt ook in je tuin plaats.'

Zo doe je mee:

Komend weekend, op zaterdag 8 en zondag 9 september, kan iedereen weer meedoen met de Nationale Spinnentelling. Het wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden. In Nederland komen behoorlijk veel verschillende spinnen voor. Bekendere soorten zijn de kruisspin en trilspin. Maar je kunt ook de platte wiebelspin of de koffieboonspin tegenkomen. Je kunt ze uit elkaar houden met deze  zoekkaart .
1. Zoek op 8 en 9 september rondom je huis naar spinnen
2. Bekijk op de  spinnenzoekkaart  welke je hebt gevonden
3. Geef je tellingen. Log in of meld je aan bij  Tuintelling.nl . Bevestig de datum en geef per gevonden soort het aantal exemplaren dat je hebt gezien door via de knop 'telling invoeren'. Zorg dat je niet twee keer dezelfde spin doorgeeft. Zie je later op de dag of een volgende dag een andere spin, dan maak je gewoon een nieuwe telling aan en geef je die door.
De Basisgids Spinnen ligt op 28 september 2018 in de boekhandel.
Bron: Foto van de Springspin van Pixabay

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.