Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Doe mee met de spinnentelling

  •  
05-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
514 keer bekeken
  •  
koffieboonspin_André Karwath

© Koffieboonspin, Foto: André Karwath

Komend weekend, op zaterdag 8 en zondag 9 september, kan iedereen weer meedoen met de Nationale Spinnentelling. Het wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden.
In Nederland komen behoorlijk veel verschillende spinnen voor. Bekendere soorten zijn de kruisspin en trilspin. Maar je kunt ook de platte wiebelspin of de koffieboonspin tegenkomen. Je kunt ze uit elkaar houden met deze zoekkaart .

Zo doe je mee:

1. Zoek op 8 en 9 september rondom je huis naar spinnen
2. Bekijk op de spinnenzoekkaart welke je hebt gevonden
3. Geef je tellingen. Log in of meld je aan bij Tuintelling.nl . Bevestig de datum en geef per gevonden soort het aantal exemplaren dat je hebt gezien door via de knop 'telling invoeren'. Zorg dat je niet twee keer dezelfde spin doorgeeft. Zie je later op de dag of een volgende dag een andere spin, dan maak je gewoon een nieuwe telling aan en geef je die door.

Spin van het jaar 2018

Één bepaalde spin staat dit jaar in de spotlights. Dat is de koffieboonspin . Dit jaar is die spin door deskundigen uit heel Europa uitgekozen tot spin van het jaar 2018. De koffieboonspin behoort tot de familie van de kogelspinnen en is in Nederland algemeen en vaak te vinden op en in gebouwen, op schuttingen en onder boombast. Volwassen exemplaren meten 5-7 mm, het mannetje is wat kleiner en slanker dan het vrouwtje. Ze maken een warrig web met kleefdraden zoals de meest kogelspinnen. Overdag zitten ze meestal verborgen in een spleet of kier en hangen ’s avonds zichtbaar in hun web. De soort is gemakkelijk herkenbaar aan de ronde vorm van het achterlijf wanneer men het vrouwtje van de rugzijde bekijkt.
Tekst: Nature Today, EIS Kenniscentrum Insecten

Meer over:

telling, spinnen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.