Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

SOS Dolfijn maakt zich zorgen om dolfijn in Noordzeekanaal

  •    •  
09-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
gewone_dolfijn_kroon

Gewone dolfijnen

© Fotograaf kroon

In het Noordzeekanaal is een dolfijn gezien, meldt natuurorganisatie SOS Dolfijn. De organisatie kreeg zondagochtend voor het eerst een melding van iemand op een zeilboot, die een dolfijnachtige had gezien. Dinsdagochtend kreeg SOS Dolfijn opnieuw een melding, en bij die melding zat ook een foto. De organisatie gaat het dier zoeken.

Geïsoleerde gewone dolfijn

SOS Dolfijn vermoedt dat het gaat om een gewone dolfijn, die per ongeluk in het Noordzeekanaal terecht is gekomen. Het kanaal is dan ook geen normaal leefgebied voor de dieren, zegt de organisatie. "De meeste dolfijnensoorten leven in grote sociale groepen, dus een dolfijn alleen in dit gebied is al reden tot zorg." Bovendien is de weg terug naar open zee lastig door de sluizen van het kanaal.

Vaker dolfijnen in Noordzeekanaal

Het is niet voor het eerst dat een dolfijn in het Noordzeekanaal zit. Dat gebeurde ook al eens in 2020, toen het dier ook werd gezien in de haven van Amsterdam. Het dier kon uiteindelijk worden meegelokt, terug naar zee. "De kans dat een dergelijke actie nu zal gaan lukken is minimaal. Een dolfijn uitvangen is niet zomaar toegestaan en zeer complex in open water", zegt SOS Dolfijn.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.