Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Shell dreigt met miljoenenclaim na klimaatprotest van Greenpeace (updates)

  •  
09-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
shell vs greenpeace

© Pixabay

Shell is samen met boorplatformbouwer Fluor in het Verenigd Koninkrijk een rechtszaak begonnen tegen Greenpeace. De bedrijven houden de milieuorganisatie verantwoordelijk voor extra kosten die ze hebben gemaakt toen Greenpeace-leden begin dit jaar dagenlang een boorplatform bezetten op volle zee, bevestigt een woordvoerder van Shell. Dat heeft volgens de ondernemingen opgeteld 8,6 miljoen dollar gekost.

Het olie- en gasconcern eist volgens Greenpeace dat alle protesten tegen zijn infrastructuur op zee of in havens waar ook ter wereld voor altijd worden gestaakt, anders volgt een schadevergoedingsclaim van 8,6 miljoen dollar.

Bezetting van olieboorplatform 

De rechtszaak gaat volgens Greenpeace over een protest waarbij zes activisten van de milieuorganisatie het drijvende productieplatform van Shell, Penguins, wisten te bezetten van 31 januari tot 12 februari. Activisten riepen het bedrijf op om te stoppen met het boren naar nieuwe olie- en gasvelden, en in plaats daarvan de verantwoordelijkheid te nemen en te gaan betalen aan het schadefonds waarover de wereldleiders tijdens de klimaatbesprekingen overeenstemming hebben bereikt.

Volgens Shell zijn veel extra kosten gemaakt doordat een extra veiligheidsschip werd gestuurd vanwege de actie van Greenpeace. Ook is vertraging ontstaan en waren in de haven meer veiligheidsmaatregelen nodig. Verder willen de betrokken bedrijven de juridische kosten die ze eerder maakten vergoed zien.

Recht om te demonstreren 

Greenpeace noemde het eerder een "intimidatierechtszaak". Volgens de organisatie was de actie volkomen vreedzaam. Greenpeace ziet in de zaak "een van de grootste juridische dreigementen tegen onze mogelijkheden om actie te voeren" uit de geschiedenis van de groep.

Shell benadrukt juist dat het bedrijf het demonstratierecht respecteert "mits dat op een veilige en wettelijke manier gebeurt". Het olie- en gasconcern verwijst naar een eerdere uitspraak van de Britse rechter, die oordeelde dat de actie gevaarlijk was voor de actievoerders zelf en indirect ook voor de bemanning van het schip. Het bedrijf vindt dat het samen met zijn partners "het recht heeft om de aanzienlijke kosten terug te halen die zijn gemaakt in reactie op de gevaarlijke actie van Greenpeace".

Reactie van Greenpeace op eis 

Greenpeace UK en Greenpeace International hebben tegen Shell verklaard dat ze zouden instemmen met een dergelijk protestverbod als de olieproducent ermee instemde te stoppen met het "verwoesten" van het klimaat.

Ook eisen ze dat Shell zich houdt aan het Nederlandse gerechtelijk bevel dat het bedrijf verplicht zijn uitstoot tegen 2030 met 45 procent te verminderen ten opzichte van 2019.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.