Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schiphol benadert boeren om stikstofruimte voor Lelystad Airport

  •    •  
05-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
548 keer bekeken
  •  
stikstof_industrie_mest_vliegtuig_bouw

© Bron Pixabay

Schiphol Group wil boeren uitkopen om extra stikstofruimte te krijgen voor Lelystad Airport. Dat bevestigt een woordvoerster van de luchthavenuitbater na eerdere berichtgeving door televisieprogramma EenVandaag. De beoogde luchthaven in de polder kreeg nog geen natuurvergunning omdat de berekeningen over de uitstoot van stikstof door vliegtuigen niet klopten.

Opkopen van stikstofrechten

Eerder meldde EenVandaag al dat Schiphol zelf ook op zoek is naar boeren die zich willen laten uitkopen. De luchthaven heeft ook een natuurvergunning nodig en was op zoek naar boeren in Noord-Holland en Utrecht om stikstofruimte te verwerven. Dat bedrijven en overheidsdiensten zelf boerderijen opkopen is omstreden. Het kabinet wil een voorkeursrecht krijgen bij de uitkoop van boeren en andere bedrijven voor hun stikstofvergunning. Dat zou moeten leiden tot meer regie binnen het beleid.

Schiphol laat weten voorstander te zijn van zo'n gecoördineerde aanpak vanuit de overheid. Het kabinet wil de plannen in 2023 uitwerken en Schiphol zegt dan te kijken "wat dit precies betekent voor onze stikstofopgave en ons initiatief om veehouders te benaderen". Tot er meer duidelijkheid is wil de luchthavenuitbater blijven werken aan "maatregelen voor de aanvraag van een natuurvergunning, volgens het huidige beleid".

Lelystad als overloopluchthaven

De beslissing om van Lelystad een overloopluchthaven voor Schiphol te maken stamt al uit 2008. De opening van Lelystad was door de coronacrisis al uitgesteld en liep mede door de trage voortgang van de formatie verdere vertraging op. Ook het politieke draagvlak voor de capaciteitsuitbreiding voor de Nederlandse luchtvaart is de laatst tijd flink afgenomen. 

De bedoeling is, als Lelystad open gaat, dat er jaarlijks maximaal 45.000 vliegbewegingen plaatsvinden. Maar volgens een eerdere ontwerpvergunning van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij zou dit op basis van de wet op de natuurbescherming om maximaal 10.000 vluchten gaan.

Reacties

Directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu noemt het een "heel kwalijke zaak". "Nederland heeft nu eerst fikse stikstofreductie nodig voor de natuur. Dat betekent zeker geen uitruil van stikstofuitstoot van boeren naar de luchtvaart." Demmers zegt dat alle sectoren een bijdrage moeten leveren aan het verminderen van stikstofuitstoot - ook de luchtvaart. Dat de Schiphol Group boeren wil uitkopen om zelf extra stikstofruimte te creëren vindt Natuur & Milieu "cowboygedrag".

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

MarcelM
MarcelM6 dec. 2022 - 10:15

Dat Schiphol dit doet en dat dit wordt toegestaan is een wangedrocht. Zelf heb ik liever boeren dan vliegtuigen. Maar ook heb ik liever te eten dan natuur. Boeren houden heel veel rekening met de natuur, want dat is ook hun behoud. De leugen, want dat is het, dat het boerenland voor natuur zal worden gebruikt, is ook al zo'n gedrocht. Dat land wordt voor huizenbouw en de daarbij behorende infrastructuur gebruikt. Gevolg 2x meer uitstoot. 1x van de nieuwe bewoners, met al hun leefgedrag. De 2de keer van het verdrijven van een van Nederland's sieraden, de agrarische sector, naar het buitenland, alwaar ze om hetzelfde te produceren, meer zullen uitstoten. Meer dan 80% van het voedsel dat de boeren hier produceren, wordt in Nederland gebruikt. Dat is een feit. Veel dat ge-exporteerd wordt is namelijk eerst verwerkt. Kortom, boeren weg, verwerkingsindustrie weg, minder werkgelegenheid, meer armoede, dus, uiteindelijk, ook minder geld voor natuur. Dit kabinetsbeleid is wanbeleid. Ik heb liever te eten dan natuur.

schilderes
schilderes5 dec. 2022 - 14:55

Wat ONGELOOFLIJK SMERIG!!! De stikstofboeren en bedrijven moeten uitgekocht worden ten bate van de natuur, waar we zonder niet kunnen leven straks. En niet méér vliegen en al helemaal niet vanaf Lelystad. Zeker lekker laag over de Veluwe? Wat een ontzettende vuile regering hebben we. Hebben die mensen geen nageslacht waar ze bezorgd om zijn?

Duikmuisje
Duikmuisje5 dec. 2022 - 11:56

Het is in een woord SCHANDALIG!!!!!!!!!! Wat een ontzettend hersenloos idee. Terwijl velen bezig zijn de stikstof uitstoot te verminderen gaat de regering door met vermeerderen. De burgers moeten minderen met vlees eten en andere stikstof bevorderende bezigheden, dus niet consumeren maar consuminderen en de regering stelt hier een vraagstuk voor ruimte om een nieuwe luchthaven in Lelystad te realiseren. Deze ruimte creëren ten koste van boeren bedrijven is uit den boze.