Vroege Vogels

Ruim 80% minder vlinders in Nederland dan rond 1900

  •  
29-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
koninginnepage_elkspel

© Koninginnenpage - fotograaf elkspel123

Er zijn steeds minder vlinders. In ruim honderd jaar nam het aantal met ruim 80 procent af en er verdwenen vijftien soorten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het CBS baseert zich daarbij op wetenschappers die de leefgebieden van vlinders onder de loep namen.

Grote afname

Drie jaar geleden signaleerden De Vlinderstichting en het CBS nog een lichte toename van zeldzame soorten als de grote parelmoervlinder, de kleine heivlinder en de zilveren maan. Vrijdag meldt het CBS echter dat de nieuwste inzichten laten zien dat de afname doorgaat, ook bij zeldzame soorten. Van de vijftig soorten die tussen 1890 en 2017 werden gevolgd, nam de helft in aantal af.
vlinders_achteruitgang
Achteruitgang dagvlinders; van 1890-1990 verspreidingstrend, vanaf 1990 aantalstrend (Bron: Landelijk Meetprogramma Vlinders & NDFF)

Verzuring en klimaatverandering

Lang, tot 2000, daalde het aantal vlinders in heidegebieden minder sterk dan het aantal vlinders dat in gras- en bosgebied leeft. Maar ook op de heide neemt nu het aantal vlinders af, onder meer door bodemverzuring en doordat de heidegebieden verbrokkelen. Er zijn steeds minder geschikte leefgebieden voor vlinders. Alleen in natuurreservaten vinden vlinders nog soorten kruiden die een eeuw geleden nog in bijna alle weilanden stonden.

Bosvlinders

De trend in verspreiding van bosvlinders nam af tot 1980 en stabiliseerde daarna. De recente uitbreiding van enkele zeldzame bosvlinders (zoals het boswitje en de kleine ijsvogelvlinder) geeft aan dat de omstandigheden aan het verbeteren zijn, waarschijnlijk gestimuleerd door klimatologische opwarming in combinatie met weer toenemende variatie in de bossen. 
België en het Verenigd Koninkrijk melden een vergelijkbare achteruitgang van het aantal vlindersoorten.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.