Vroege Vogels

Vlinders in de lift

  •    •  
10-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zilveren-maanvlinder_01.jpg
Met de zilveren maan, de kleine heivlinder en de grote parelmoervlinder gaat het eindelijk weer de goede kant op. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en de Vlinderstichting, die deze week gepubliceerd werden. Voor het eerst in tien jaar gaan meer soorten vooruit dan achteruit.
Volgens de Vlinderstichting heeft de opgang te maken met succesvolle natuurbeschermingsprojecten en klimaatverandering. Overigens gaat het met een hele hoop soorten, zoals de argusvlinder, nog lang niet goed. Het goede nieuws verschijnt terwijl in Nederland het vlinderseizoen nu op uitbreken staat. 
argusvlinder_TheoTerwiel
Argusvlinder - Fotograaf TheoTerwiel
De afgelopen decennia ging het merendeel van de vlinders in Nederland in aantal achteruit. Dat heeft verschillende oorzaken. De ruilverkavelingen in de jaren zestig en de daarop volgende intensivering van de landbouw vaagden dagvlinders weg van het platteland. Bloemrijke akkerranden verdwenen en vlinders vonden er nauwelijks nog voedsel.
Lees meer in het nieuwsbericht
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.