Vroege Vogels

Ruim 700 knoflookpadden uitgezet

  •  
09-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
knoflookpad_19.jpg

© Fotograaf Paulcools

Rond het Gelderse Ewijk en Landgoed De Poll zijn donderdagnacht 761 knoflookpadden uitgezet door ARTIS en beschermingsorganisatie RAVON. Dit is het achtste jaar dat zij zich inzetten voor het reddingsplan van de bedreigde knoflookpad.
Deze pad is een van de meest bedreigde amfibiesoorten van Nederland. Om de knoflookpad een handje te helpen, heeft RAVON in het voorjaar eisnoeren uit het water gevist. Vervolgens hebben ARTIS-dierverzorgers in een veilige omgeving de larven groot gebracht tot padden. In het voorjaar werden er al verschillende keren waddenlarven teruggezet in het water, in totaal zo’n 14.000. Het moet nog blijken of de knoflookpad uiteindelijk op eigen kracht overleeft.
Tussen 1990 en 2000 kromp het aantal knoflookpaddenpopulaties in Nederland met de helft. Door wegenbouw, intensieve landbouw en huizenbouw hebben de knoflookpadden steeds minder plek om te leven. Ook kwamen er nieuwe, uitheemse soorten in hun omgeving die de larven eten, zoals de zonnebaars. Ondanks verbetering van hun leefgebied, lukte het de knoflookpad niet om op eigen kracht van de bedreigde status af te komen. Het uitzetten van de in ARTIS grootgebrachte padden en paddenlarven moet zorgen voor een grotere genetische diversiteit binnen de bestaande populaties. De kans op groei van die populaties neemt daardoor toe.

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.