Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ruim 700 knoflookpadden uitgezet

9 aug 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
knoflookpad_19.jpg

© Fotograaf Paulcools

Rond het Gelderse Ewijk en Landgoed De Poll zijn donderdagnacht 761 knoflookpadden uitgezet door ARTIS en beschermingsorganisatie RAVON. Dit is het achtste jaar dat zij zich inzetten voor het reddingsplan van de bedreigde knoflookpad.
Deze pad is een van de meest bedreigde amfibiesoorten van Nederland. Om de knoflookpad een handje te helpen, heeft RAVON in het voorjaar eisnoeren uit het water gevist. Vervolgens hebben ARTIS-dierverzorgers in een veilige omgeving de larven groot gebracht tot padden. In het voorjaar werden er al verschillende keren waddenlarven teruggezet in het water, in totaal zo’n 14.000. Het moet nog blijken of de knoflookpad uiteindelijk op eigen kracht overleeft.
Tussen 1990 en 2000 kromp het aantal knoflookpaddenpopulaties in Nederland met de helft. Door wegenbouw, intensieve landbouw en huizenbouw hebben de knoflookpadden steeds minder plek om te leven. Ook kwamen er nieuwe, uitheemse soorten in hun omgeving die de larven eten, zoals de zonnebaars. Ondanks verbetering van hun leefgebied, lukte het de knoflookpad niet om op eigen kracht van de bedreigde status af te komen. Het uitzetten van de in ARTIS grootgebrachte padden en paddenlarven moet zorgen voor een grotere genetische diversiteit binnen de bestaande populaties. De kans op groei van die populaties neemt daardoor toe.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar