Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De ingegraven knoflookpad (plus bonusmateriaal)

  •  
09-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
298 keer bekeken
  •  
Knoflookpad

© Knoflookpad

De zeldzame knoflookpad is een plompe pad met opvallende uitpuilende ogen. De pad heeft zijn naam te danken aan de knoflookgeur die hij afscheid bij verstoring. Hij komt maar in drie gebieden voor in Nederland, waaronder in de Hatertse en Overasseltse vennen. De pad is moeilijk te vinden, want meestal houdt hij zich diep in de bodem schuil.

Graafknobbels

De knoflookpad is een enorm snelle graver. Hij graaft zich met gemak binnen 10 minuten 50 cm diep in. Opvalland aan de knoflookpad zijn de grote graafknobbels op zijn achterpoten. Deze graafknobbels komen goed van pas want wanneer de pad niet actief is, graaft hij zichzelf achteruit in. De stuifduinen in de Hatertse en Overasseltse vennen zijn een perfecte plek voor deze graafactiviteiten. In de schemering worden de padden actief en komen ze naar buiten om insecten te vangen. In de winter blijven ze ondergronds om te overwinteren, net als andere amfibieën. 

Voortplanting

De knoflookpad trekt vanaf eind maart naar het water om zich voort te planten. De mannetjes lokken de vrouwtjes door onder water te roepen. RAVON-onderzoeker Wilbert Bosman houdt de knoflookpad in dit gebied al jaren in de gaten. Hij neemt het geluid van de roep van de mannetjes op, om het vervolgens tegen de omstandigheden af te zetten. Zo kan steeds beter worden voorspeld onder welke omstandigheden de padden paren. Het gaat niet goed met de knoflookpadden in Nederland, en met de resultaten van dit onderzoek wordt geprobeerd om de leefomstandigheden voor deze zeldzame pad te verbeteren.
De mannetjes padden verblijven enkele weken in het water. Het vrouwtje verlaat het water weer zodra ze haar eisnoeren heeft gelegd. Wat erg bijzonder is, is dat de larven van deze padden een stuk groter kunnen zijn dan de volwassen padden: ongeveer 10 tot zelfs 17 cm.

Pad of kikker?

Er werd lang getwijfeld over of de knoflookpad nu bij de padden of de kikkers hoort. Hij heeft een gladde huid als een kikker, maar een eisnoer als een pad. Hij lijkt in uiterlijk op een pad, maar springt als een kikker. Uiteindelijk is besloten dat de knoflookpad bij de paddenfamilie hoort.

Bonusmateriaal

Meer over:

knoflookpad
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor