Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rode wouw sluipt Nederland binnen

14 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
rode_wouw_01.jpg
Het is een van de mooiste roofvogels van Europa, de rode wouw toont in vlucht prachtige kleurschakeringen en fladdert soms zo licht als een vlinder. Bijna ongemerkt is de rode wouw bij ons een vaste broedvogel geworden. Naar schatting zijn er in 2016 ongeveer 10 broedparen. Maar veilig is de vlinderwouw nog allerminst.

Gevorkte staart

De rode wouw is één van de weinige vogelsoorten die bijna alleen in Europa voorkomt. De grootste populaties zijn te vinden in Duitsland, Spanje en Frankrijk. De slanke, sierlijke roofvogel is vrij gemakkelijk te herkennen aan de lange, diep gevorkte staart. Ook het oranjebruine lichaam met lichte kop en grote lichte vleugelvelden vallen direct op. De vlucht wordt in sommige vogelgidsen ‘vlinderachtig’ genoemd en vaak maakt de rode wouw het een waarnemer nog gemakkelijker door vrij laag over te vliegen. Want op die manier zoekt de rode wouw nou eenmaal naar prooien en aas.

10 koppels

Toch kreeg je een rode wouw tot voor kort zelden in de verrekijker in Nederland. Hooguit in de trektijd zag je er wel eens een. Door intensieve vervolging was hij uit Nederland verdwenen. Maar beschermende maatregelen hebben gelukkig geholpen en er broeden in Nederland inmiddels naar schatting 10 koppels, met name in het oosten van het land. De meeste broedgevallen concentreren zich in Overijssel, Gelderland en Limburg, maar er zijn ook broedgevallen in Groningen en Noord-Brabant.

Vergiftiging

Prachtig en verheugend nieuws. Maar in veilige haven is de rode wouw nog allerminst. Van de 55 in de afgelopen jaren in Nederland gevonden dode en onderzochte wouwen bleken er liefst 45 vergiftigd. Omdat de vogel een aaseter is, is hij gevoelig voor vergiftiging. Zolang er in Nederland nog mensen zijn die doelbewust giftig aas neerleggen voor (roof)vogels, zal de rode wouw daar veel van te lijden hebben.
Beluister ook onze reportage:  Tragische dood rode wouw  of bekijk de reportage: Rode wouw ringen

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.