De rode wouw is een sierlijke roofvogel met een zeer kenmerkende gevorkte roodbruin gekleurde staart. In Duitsland bevindt zich de grootste populatie van Europa, maar in Nederland is het een uiterst zeldzame broeder. In 2015 waren er slechts acht paartjes.
Stef van Rijn is roofvogeldeskundige en hij gaat bij een van de Nederlandse nesten de jongen bekijken en zo mogelijk ringen. Alle acht broedparen in 2015 zaten in de oostelijke provincies Overijssel, Gelderland en Limburg. Vanaf 2010 zijn jaarlijks nesten gevonden of broedpogingen vastgesteld. Het eerste Nederlandse broedgeval werd gezien in 1977 in Twente en Noord-Brabant. Maar vanaf eind jaren tachtig stokten de aantallen in Nederland.
Bedreigingen
In Duitsland wordt veel onderzoek gedaan naar de soort. De belangrijkste bedreigingen vormen daar de intensivering van de landbouw, windenergie, boswerkzaamheden, exoten als de wasbeer, infrastructuur waaronder windmolenparken, en vergiftiging via neergelegd aas. In Nederland is het niet anders. Rode wouwen krijgen een tot twee kuikens per jaar. Ze bouwen hun nesten van takken maar ook van gevonden kleding zoals t-shirts.