NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Recyclen gft-afval in gevaar door vervuiling'

14 okt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
compost gft recyclen_pixabay
Groente- fruit- en tuinafval is zodanig vervuild met ander afval, dat het bijna niet meer te recyclen valt. Daarvoor waarschuwen acht organisaties die zich bezighouden met afval, recycling en milieu. Ze pleiten bij de Tweede Kamer voor maatregelen om de vervuiling van de afvalstroom tegen te gaan. "Als deze trend doorzet, dreigt de recycling van gft-afval te moeten stoppen en komen de Nederlandse recyclingdoelstellingen in gevaar", stellen ze.

In het jaar 2000 was gft-afval volgens de organisaties gemiddeld voor 1 procent vervuild met resten die daar niet in thuishoren. Sindsdien is de vervuiling gestaag toegenomen tot zo'n 5 procent. "Als deze trend doorzet, dreigt de recycling van gft-afval te moeten stoppen en komen de Nederlandse recyclingdoelstellingen in gevaar."

Verwarring

Als een van de oorzaken van de toegenomen verontreiniging noemen de organisaties verwarring bij consumenten. Zij worden soms op het verkeerde been gezet door winkels die producten verkopen die verpakt zijn in soorten biologisch afbreekbaar plastic die in de praktijk helemaal niet mee gerecycled kunnen worden. De recyclingbranche ziet logo's die ten onrechte aangeven dat een verpakking bij het gft-afval mag graag verdwijnen.

De organisaties, waaronder de Vereniging Afvalbedrijven, Natuur & Milieu, Recycling Netwerk en het Nederlands Instituut voor Ecologie, pleiten verder voor een duidelijke landelijke norm. Het ingezamelde gft-afval mag wat hen betreft hooguit 2 procent vervuild zijn.

Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.