Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Proef met CV op waterstof mag starten

  •    •  
01-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
513 keer bekeken
  •  
Verwarming

© Pixabay

Een proefproject van netbeheerder Liander waarbij cv-ketels van huizen op waterstof gaan werken, kan doorgaan. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft toestemming gegeven voor het project in Lochem in de buurt van Zutphen, het eerste in Nederland. De waakhond vindt het belangrijk dat bedrijven al ervaring kunnen opdoen met waterstof, omdat dit naar verwachting een belangrijke rol gaat spelen in de energievoorziening. Staatstoezicht op de Mijnen gaat de veiligheid bij het transport van het waterstof controleren.

Combiketel op waterstof

Bij het project in Lochem krijgen tien bestaande woningen een combiketel die op waterstof werkt in plaats van gas. De gasleidingen naar die huizen worden voortaan gebruikt voor de aanvoer van waterstof. Er staan ook experimenten gepland in het Groningse Wagenborgen, het Zuid-Hollandse Stad aan 't Haringvliet en het Drentse Hoogeveen. Net als bij gas wordt ook aan waterstof een geurstof toegevoegd zodat bewoners een lek kunnen ruiken.

Op dit moment is er geen wetgeving rondom waterstofprojecten. De ACM heeft daarom tijdelijke regels opgesteld waarin de rechten van consumenten worden gewaarborgd. Zo moeten huishoudens zelf kunnen bepalen of ze meedoen aan een proefproject en moet er voor consumenten geen verschil zijn tussen verwarmen op gas en waterstof. Ook moet er altijd voldoende waterstof zijn en moeten de kosten duidelijk zijn voor consumenten.

Grijze waterstof

Echt duurzaam is de waterstof die nu door de Lochemse gasleidingen stroom overigens niet. Het gaat om zogeheten grijze waterstof, waarvoor bij de productie aardgas is gebruikt en dus alsnog CO2 vrijkomt. Leverancier Westfalen Gassen Nederland is wel van plan in de toekomst 'groene' waterstof te leveren, die uitsluitend met duurzame elektriciteit is gemaakt. Maar op dit moment wordt er nog te weinig groene waterstof geproduceerd om er huizen mee te verwarmen.

Een andere kanttekening die milieuorganisaties, waaronder Milieudefensie, maken heeft te maken met het verlies van energie bij het produceren van waterstof. Er gaat bij het omzetten van elektriciteit in waterstof heel wat energie verloren.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor