De Rotterdamse deelgemeente Rozenburg begint een proef om huizen te verwarmen met waterstof. Het is voor het eerst dat er woningen worden verwarmd met waterstof.
Huizen worden nu vaak warm gestookt met aardgas en daar komt het broeikasgas CO2 bij vrij. Bij de verbranding van waterstof komt geen CO2 vrij en daarom denken deskundigen dat deze technologie kan helpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot om de afgesproken klimaatdoelen te halen. Dit is alleen het geval als de waterstof geproduceerd wordt met groene stroom.
De netbeheerders willen daarom de komende jaren ervaring opdoen met het gebruik van waterstof. De proef in Rozenburg moet ook uitwijzen hoe bewoners de andere manier van verwarmen ervaren, zo maakte Stedin, netbeheerder voor gas en elektriciteit in Zuid-Holland, donderdag bekend.
De waterstof wordt in Rozenburg geproduceerd uit groene stroom en via een apart gasnet van Stedin getransporteerd naar de 25 appartementen die meedoen aan de proef. In het ketelhuis van het complex komen twee speciale ketels die geschikt zijn voor waterstof. Die twee ketels kunnen een deel van het complex warm stoken. Daarom blijft de grote cv-ketel die de appartementen nu verwarmt ook in bedrijf.
Opslag van waterstof
Waterstof is een opslagmedium van energie, vergelijkbaar met een batterij. Als je energie hebt opgewekt kan je dat vastleggen in waterstof. Je bewaart de energie dan in de vorm van waterstof en als je het nodig hebt gaat het door een brandstofcel en wordt het weer elektriciteit. Het is een schone vorm van verbranding omdat het enige uitstoot water is en geen CO2-uitstoot. Maar waterstof is nogal brandbaar en wordt slechts onder hele hoge druk vloeibaar. Transport en opslag is lastig en kost veel energie.
Waterstof van vloeibaar naar vast
In de uitzending van 1 december 2017 was duurzaamondernemer Ruud Koornstra nog zeer enthousiast over een Nederlandse ontdekking op het gebied van waterstof: waterstof opslaan in de vorm van poeder. Het belangrijkste voordeel van dit poeder is dat in deze vorm je geen hoge druk nodig hebt om het op te slaan. Het waterstof wordt gebonden aan zout en voor gebruik moet er eerst wat zuiver water worden toegevoegd waarna het waterstofgas weer vrijkomt en kan het vele malen efficiënter verbrand worden.
Luister naar het
interview
met Ruud Koornstra en Jan Willem Kelder, oud-topman van TNO en nu adviseur bij H2Fuel.