Vroege Vogels

De duurzame missie van Ruud Koornstra

  •  
01-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
359 keer bekeken
  •  
Ruud_Koornstra_1eKamer.jpg
Sinds dit jaar is duurzaam ondernemer Ruud Koornstra onze ‘Nationale Energiecommissaris’. Als het aan hem ligt is Nederland al in 2030 fossielvrij. Hij reist stad en platteland af op zoek naar allerlei duurzame ideeën. De meest revolutionaire uitvinding van dit moment is volgens Koornstra onlangs gedaan op het gebied van waterstof. Een Nederlandse ontdekking: waterstof opslaan in de vorm van poeder.
Zondag waren Ruud Koornstra en Jan Willem Kelder, oud-topman van TNO en nu adviseur bij H2Fuel – het bedrijf dat die ontdekking heeft gedaan te gast bij Vroege Vogels:
Waterstof is een opslagmedium van energie, vergelijkbaar met een batterij. Als je energie hebt opgewekt kan je dat vastleggen in waterstof. Je bewaart de energie dan in de vorm van waterstof en als je het nodig hebt gaat het door een brandstofcel en wordt het weer elektriciteit. Het is een schone vorm van verbranding omdat het enige uitstoot water is en geen CO2-uitstoot. Maar waterstof is nogal brandbaar en wordt slechts onder hele hoge druk vloeibaar. Transport en opslag is lastig en kost veel energie.

Nederlandse ontdekking

Koornstra is daarom zeer enthousiast over een Nederlandse ontdekking op het gebied van waterstof: waterstof opslaan in de vorm van poeder. Het belangrijkste voordeel van dit poeder is dat in deze vorm je geen hoge druk nodig hebt om het op te slaan. Het waterstof wordt gebonden aan zout en voor gebruik moet er eerst wat zuiver water worden toegevoegd waarna het waterstofgas weer vrijkomt en kan het vele malen efficiënter verbrand worden.
Vroeger werd waterstofpoeder ook in wasmiddelen gebruikt maar door concurrentie vanuit China zijn de fabrieken die dit produceerden verdwenen. Adviseur Jan Willem Kelder ziet een toekomst voor zich waarin Nederland opnieuw waterstofpoeder produceert en auto’s laat rijden op een vloeibare vorm van het waterstofpoeder. Door een kleine hoeveelheid verdund zoutzuur te toevoegen komt de reactie nog sneller opgang. De waterstof die na de reactie vrij komt, gaat vervolgens naar een brandstofcel. Het rendement van deze Nederlandse uitvinding is volgens Kelder bijna 100%.
Er wordt nu heel veel zon- en windenergie opgewekt op momenten dat we het niet echt nodig hebben. Deze technologie kan heel goed gebruikt worden om die energie op een efficiënte en schone manier op te slaan in de vorm van waterstofpoeder. Daarna kan het poeder vervoerd worden naar plekken waar je het nodig hebt om elektriciteit op te wekken.

Proefopstelling waterstofpoeder

De grootste uitdaging is het creëren van maatschappelijke bekendheid, dat vervolgens weer moet zorgen voor acceptatie van de techniek. Binnenkort zal het bedrijf H2Fuel als proef een generator laten draaien om grote energiegebruikers te overtuigen dat deze nieuwe manier van elektriciteit opwekken goedkoop en duurzaam is. Voor de zware industrie die nu nog olie en gas gebruiken kan het de oplossing zijn om hun bedrijf te verduurzamen. Inmiddels is er concrete belangstelling vanuit het bedrijfsleven, onder meer van energiebedrijven, oliemaatschappijen en chemiebedrijven.
Volgens Koornstra zouden zelfs huishoudens in de toekomst over kunnen gaan op deze vorm van energie. Naast de wasmiddelen koop je dan in de winkel ook een pak waterstofpoeder. Dit poeder stop je eenmaal thuis in een apparaat en je hebt weer voor een maand elektriciteit in huis gehaald.
Zondag 10 december is een hele uitzending van VPRO’s Tegenlicht gewijd aan de duurzame missie van Ruud Koornstra.

Meer over:

ruud koornstra
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

kroon
kroon3 dec. 2017 - 14:46

"Fossiel-vrij in 2030"?! Lees ook wat daarvoor komt kijken (voor 7 miljoen bestaande woningen en gebouwen) : VVM Tijdschrift Milieu okt.2017, nr.5 "Kanttekeningen bij de 'aardgasvrij'-hype" en het Persbericht:Aardgasvrij-hype zet Nederland op verkeerde spoorWonen zonderaardgas wint snel aan prioriteit om de klimaatverandering te bestrijden en Groningen uit de problemen te helpen Het overhaast gas inruilen voor stroom is echter slecht voor het milieu. Voor de bestaande woningvoorraad geldt dat de energietransitie moet beginnen met mínder gas te gebruiken. Dit kan door in te zetten op versnelde isolatie en andere besparingsmaatregelen in combinatie met het bevorderen van efficiënter bewonersgedrag. Dat stellenenergieconsultant Arie Kroon en milieukundige Martin Kroon in een artikel in het vaktijdschrift Milieu van deze maand. Zij beargumenteren dat het tussen nu en 2050 aardgasvrij maken van zeven miljoen huizen en één miljoen gebouwen een gigantische opgave betekent. In totaal gaat dat naar schatting 300 miljard eurokosten, want het vergt een flinke verbouwing van gemiddeld tussen de 30.000 en 80.000 euro per woning.Wat daarvoor komt kijken aan menskracht en middelen wordt ernstig onderschat, stellen de auteurs. De gaskraan dichtdraaien betekent nog niet dat het milieu daar beter van wordt. Zolang het aandeel fossiel (aardgas en steenkool) in de stroomproductie hoog blijft (nu 88%), is vervanging van gas door stroom voor verwarming met warmtepompen of infrarood-panelen zelfs contraproductief. Het lage rendement van de totale stroomketen resulteert namelijk in een hogere CO2-uitstoot dan verwarmen met een moderne HR-ketel. De HFK-gassen in warmtepompen zijn bovendien extreem broeikasgevaarlijk en zullen bij lekkage in het milieu vrijkomen. Op grond van 24 jaar ervaring met de eerste nulenergiewoning in Europa, namelijk in het Zuidhollandse Woubrugge*, concludeert het artikel in Tijdschrift Milieu dat het nog te vroeg is om bestaande woningen op korte termijn aardgasvrij te maken. Eerst moet de stroomproductie groener worden door het aandeel zon en wind hierin te verhogen. Maar ook dán hebben we aardgas nodig als back-up als de stroomvraag extra hoog is, bijvoorbeeld voor verwarming in winterse perioden met weinig zon en wind. Tot slot zijn voor de massale ombouw op aardgasvrij de bouw- en installatiebranche nog niet klaar. De nodige vakmensen en de expertise voor zo’n gigantische ombouw ontbreken gewoonweg momenteel.*www.energienulhuis-kroon.nl

Dickerdak
Dickerdak3 dec. 2017 - 13:29

Hoezo Nationale Energiecommissaris? Meneer Koornstra heef zichzelf benoemd. 

1 Reactie
Dave Dongen
Dave Dongen4 dec. 2017 - 11:06

Nee hoor, Ruud Koornstra heeft niet zichzelf benoemd. Hij is op 10 januari 2017 benoemd door de Nationale Energiecommissie; een collectief van inmiddels meer dan 16.000 bezorgde burgers. (https://www.fluxenergie.nl/ruud-koornstra-eerste-nationale-energiecommissaris-nederland) En hij heeft deze benoeming nederig geaccepteerd, voorlopig voor 1 jaar.  Je bent welkom om dit initiatief ook te ondersteunen!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.