Vroege Vogels

De opmars van het groene theater

theme-icon
Natuur
  •    •  
28-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
444 keer bekeken
  •  
VisaVis-Poppy

Een 'Feministische ecothriller' op het Holland festival, een komedie over de energietransitie in Groningen, of een portret van een boerenopstand in de jaren 60: het is een kleine greep uit het enorme aanbod aan 'groen' theater wat er komende maanden te zien is. Nu het festivalseizoen is begonnen lijkt het haast het hoofdonderwerp te zijn van zowel grote als kleine theaterproducties door het hele land. We bezochten het theaterstuk Poppy van theatergroep Vis-a-Vis in Almere. Met Annette Embrechts, dans- en theaterjournalist van de Volkskrant praten we na over groen theater.

Locatietheater

Nederland is erg goed in het maken van locatietheater. Dat werkt ook heel goed, om een stuk te spelen op de plek waar het speelt, met de natuur als decor. Wat je ziet is dat er in die voorstellingen, gemaakt in de regio, stukken worden gemaakt over de plaatselijke problematiek. Zo heb je bijvoorbeeld WIND, van toneelgroep Jan Vos. Het gaat over de kleine gemeente Burgerveen waar in de vroegere jaren turf werd afgegraven, vervolgens gas werd opgepompt en waar de inwoners vervolgens te horen krijgen dat er plannen zijn voor windmolens in de omgeving. Andere tips zijn: Het was Zondag in het Zuiden van Toneelgroep Maastricht, Collectief Walden op Oerol en Boer Koekoek, over de boerenopstand van 1963 (door oa Tom Ket).

Poppy: spektakel-theater over verdwijnende natuur

Boomstam MNV_8286 Marinus Vroom

Poppy is een meisje van tien in een wereld die nog rapper verandert dan zijzelf. Theatergroep Vis á Vis maakte er een eigentijds en spectaculair sprookje van, dat vooral bedoeld is voor de volwassenen die de klimaatverandering en het verlies van natuur nog weglachen, terwijl de generatie van Poppy er keihard mee te maken krijgt.

Meer informatie over de voorstelling Poppy staat op de site van Vis á Vis

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

theater
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Meanderaar
Meanderaar29 mei 2023 - 12:10

En dan ben ik vast heel flauw maar hoe zit het bij lokatietheater in de natuur met de belasting voor de fauna ter plekke? Wordt dat onderzocht en rekening mee gehouden? Afgelopen week sprak ik een van de stadsecologen tijdens een vogelwandeling in het Kralingse Bos, waar de laatste jaren steeds meer festivals en theater plaats vindt. Die vertelde me dat zijn bureau daar, gelukkig!, onderzoek naar doet en over rapporteert naar gemeente. De belasting schijnt mee te vallen, ook voor de 5(!) soorten vleermuizen ter plekke.