Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plastic afval steeds vaker vervuild, bijvoorbeeld met luiers

  •    •  
14-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
926 keer bekeken
  •  
plastic

© Pixabay

Plastic afval van huishoudens is steeds vaker te veel "vervuild" met luiers, kattenbakvulling en ander restafval, zegt Verpact. De organisatie, verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van verpakkingsafval, stelt dat Nederland daardoor de recycledoelen niet haalt.

Recyclen of verbranden

Als te veel restafval terechtkomt in het vuilnis voor plastic, metaal en drankkartons (PMD), kan het niet meer worden gerecycled en moet het worden verbrand. Dat is slechter voor het milieu en de gemeente loopt dan geld mis.

Verpact wil dat gemeenten verplicht worden om afval gescheiden op te halen aan huis, in zakken of kliko's. Als dat niet kan, moet een gemeente volgens de organisatie afval nascheiden in machines. Gemeenten mogen kiezen of ze vuilnis aan huis ophalen of dat inwoners het moeten wegbrengen naar bijvoorbeeld ondergrondse containers. Maar volgens onderzoek van Verpact en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) werkt dat laatste vaak minder goed.

PMD-afval en ander vuilnis

In PMD-afval mag hooguit 15 procent ander vuilnis zitten, spraken Verpact en VNG in 2019 af. Toen voldeed ongeveer de helft van alle gemeenten daaraan, zegt Hester Klein Lankhorst, directeur van Verpact. In 2021 was dat nog maar een op de zeven volgens haar.

De afspraken moesten eigenlijk tien jaar gelden, maar gemeenten hebben de afspraken volgens Verpact vorige maand opgezegd. Onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst beginnen naar verwachting komende weken en moeten vanaf volgend jaar gelden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.