Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

PFAS, de fenolijn en overige radio-onderwerpen

  •  
22-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
muffins-267299_1280

PFAS in een antiaanbaklaag

© Pixabay

PFAS, Vogeltellers, winterbloeiers, lieveheersbeestjes en bijzondere vogelwaarnemingen in de fenolijn en alle overige reportages en interviews uit de uitzending van 24 november 2019.

Antiaanbaklaag straks verboden?

Het zit onder andere in regenjassen, in teflon en in cupcake bakjes. PFAS, een verzameling van chemische stoffen, dat al tientallen jaren wordt toegepast en de fijne eigenschap heeft dat het nauwelijks afbreekt. Sterk spul dus. Maar dat maakt PFAS ook zo giftig en slecht voor het milieu vindt milieutoxicoloog Jacob de Boer. Hij strijdt er al jaren tegen. Onlangs besloot het kabinet om deze groep aan chemische stoffen aan te pakken.

Super Vogelteller Joop Kleine

Al bijna veertig jaar telt Joop Kleine uit het Drentse Dwingeloo álle vogels in het Dwingelderveld. Het is onmisbare informatie voor de natuurbeheerders in het gebied. SOVON-Vogelonderzoek riep Kleine daarom uit tot 'vrijwilliger van het jaar'.

#mijnnatuurblijft: actie op sociale media

Voor Anthonie Stip, projectleider bij de Vlinderstichting, is de maat vol: minder natuur als één van de oplossingen voor de stikstofcrisis is wat hem betreft onbespreekbaar. Daarom is hij op sociale media een actie gestart. Hij roept iedereen een foto van haar of zijn favoriete natuurgebied te posten met daarbij vermeld #mijnnatuurblijft. Zodat ook politiek Den Haag krijgt hoezeer de natuur de Nederlanders aan het hart gaat. Lees meer over deze actie!

Oehoe in de lift

Voor het eerst heeft er in Drenthe een oehoe gebroed. Drie kuikens zijn er op de wereld gezet in het natuurgebied het Drents-Friese Wold. Het gaat steeds beter met de grootste uil van ons land.
Volgens Gejo Wassink van de landelijke Oehoewerkgroep zijn er maar liefst 38 oehoe territoria in Nederland. En zitten deze vogels al lang niet meer alleen in Zuid-Limburg en in de Achterhoek, maar in een groot deel van Oost-Nederland.

Bekijk de Vroege Vogels TV over het Drents-Friese Wold.

oehoe_rgroosjohanche.jpg

© Fotograaf: rgroosjohanche

Groene Criminologie

Wie zijn wij om te beslissen welk dier we eng vinden, welk dier we knuffelen en welk dier we opeten? Criminoloog en antropoloog Janine Janssen schreef een boek waarin ze onze positie als behoorlijk zelfgenoegzaam en arrogant dier tussen de andere dieren onderzoekt. In "Waarom de criminologie mij dierbaar is – een persoonlijk pleidooi voor non-speciesisme" schetst Janssen een beeld van groene criminologie, een manier van denken waarin geen onderscheid bestaat tussen alle soorten dieren.

Fenolijn 035-6711338

Een grijze wouw in Brabant, overwinterende lieveheersbeestjes en nog een late atalanta. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder nog veel bloeiende planten en een groep imiterende spreeuwen. Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Meer over:

fenolijn, wouw, pfas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.