Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nederland tweet massaal voor behoud natuur

8 dec 2019
  •  
leestijd 2 minuten
twitter
8 december 2019: Doe vandaag mee aan de twitteractie en tweet een foto van je favoriete natuurgebied met de #mijnnatuurblijft! Zie onze twitter voor info en voorbeelden van onze eigen redactieleden!
Steeds meer sectoren hebben te maken met veranderend stikstofbeleid. Eerst de landbouw, toen de bouw, en als het aan minister Carola Schouten ligt, moet nu ook de natuur eraan geloven. Dit valt voor veel natuurliefhebbers niet in goede aarde en er wordt digitaal geprotesteerd op Twitter.

Versnipperde gebieden

Nederland kent 160 Natura 2000-gebieden die verspreid door Nederland liggen. Rondom deze gebieden moet de stikstofuitstoot drastisch worden ingeperkt en omdat Nederland zo veel kleine natuurgebieden kent, gaat het om een groot totaal oppervlak waar beperkende maatregelen zouden gelden voor bijvoorbeeld boeren. In ons radioprogramma van afgelopen zondag 17 november spraken we met hoogleraar natuurbeschermingsrecht Kees Bastmeijer:

Publiek komt in actie

Als reactie op Carola Schouten heeft Anthonie Stip van de Vlinderstichting een Twitteractie in het leven geroepen waarin hij mensen oproept om een een foto van hun favoriete natuurgebied te tweeten met de hashtag #mijnnatuurblijft. Dit weekend zijn er al ontzettend veel reacties gekomen en de foto's blijven opstapelen. Anthonie Stip wil hiermee voorkomen dat de huidige natuur verplaatst of herschikt gaat worden.
Overigens kunnen Natura 2000-gebieden niet zomaar aangetast worden. De Europese Unie moet hiervoor toestemming geven en daar is tot nu toe geen aanleiding voor. Kees Bastmeijer zegt dat dit juridisch onhaalbaar is en dat er zelfs een grotere kans is dat er juist meer Natura 2000-gebieden bij zullen komen in de toekomst.
Nog wat tweets met #mijnnatuurblijft:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

dimphena
dimphena18 nov 2019 - 16:13

Ik kan niet tweeten maar steun de actie natuurlijk wel