NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Peelrandbreuk verdeelt Maashorst

11 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
De grond in en rond de Maashorst zit tjokvol met breuken. De belangrijkste van al deze breuken is de Peelrandbreuk. Deze breuk vormt een vrijwel ondoordringbare muur middenin het landschap.

IJzeroerbank

Omdat de Maashorst hoger ligt dan het omringende landschap stroomt het water vanaf dit hogere gelegen deel langzaam naar beneden, maar stuit dan op de muur die de Peelrandbreuk heeft gevormd. Deze muur wordt ook wel de ijzeroerbank genoemd.

Uniek

Rimbaud Lapperre, dé kenner op het gebied van de Peelrandbreuk, neemt ons mee het veld in om te laten zien hoe de grond hier nou is samengesteld en waarom dit unieke fenomeen in ons land hier het beste te zien is.  

In oktober 2018 bezochten we met Vroege Vogels  Radio deze Peelrandbreuk. Rimbaud Lapperre vertelde toen over de 25 meter lange sleuf die gegraven is om de waterdoorlatendheid van de breuk te onderzoeken. Uniek, want dan kun je de Peelrandbreuk echt in de bodem zien lopen. 

Vroege Vogels ontdekt de Maashorst, vrijdag 12 juni 2020 om 19.50u op NPO 2!

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.