Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Parende weidebeekjuffers | Zelf Geschoten

  •  
24-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  

Wat een bijzondere verschijning! Jenny van Wijngaarden is getuige van de paring van de weidebeekjuffers. En dat is fascinerend om naar te kijken. De paring duurt soms wel vijftien minuten!

Het vrouwtje heeft een groen metaalglanzend lichaam met groenbruin getinte vleugels. Het mannetje heeft een blauw metaalglanzend lichaam en vleugeladers met een blauwe glans. Verder heeft hij een wit ‘lantaarntje’ aan de onderkant van zijn achterlijf. Dat presenteert hij tijdens de balts aan het vrouwtje om haar aan te zetten tot de paring.

De weidebeekjuffer leeft bij beken, rivieren en kanalen: als er maar stromend water te vinden is. Er moet ook genoeg zon zijn en overhangende oevervegetatie. De eitjes worden gelegd op donkere plaatsen tussen planten onder water. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.