Vroege Vogels

Paradijs in de Polder: zintuigen

  •  
10-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Arita1

© Arita Baaijens - Fotograaf: Jeannette Parramore

Schrijfster Arita Baaijens wordt geblinddoekt op een plek gedropt en krijgt 24 uur de tijd om er achter te komen wat deze plek haar te vertellen heeft. Het is onderdeel van het project Paradijs in de Polder, waarin zij de ziel van het landschap wil ontdekken. Met goed luisteren, ruiken en voelen kom je al een heel eind. 
Deze dropping is een nieuwe ervaring en Vroege Vogels heeft haar naar deze plek gebracht. Op haar Facebook -pagina liet Arita de volgende reactie achter: “Dat was me wel wat, zeg. Gisteren werd ik - Arita - geblinddoekt op een plek gedropt en kreeg 24 uur de tijd om uit te vogelen wat de plek te zeggen heeft. Mijn redacteur Emile Brugman had het bedacht als opmaat voor mijn boek Paradijs in de Polder. Projectkompaan Jelle Troelstra zocht de plek uit en Vroege Vogels bracht me. Wil niets verklappen voor de repo is uitgezonden maar, jeetje, die antennes van mij stonden verdomd goed afgesteld :). Het verhaal waarmee ik kwam was Spot On!”

Ontdekkingsreis door Nederland

Het project gaat met bewoners, onderzoekers, beslissers, kunstenaars, denkers en doeners gedurende twee jaar op ontdekkingsreis door Nederland. Met inzet van de zintuigen en de verbeelding onderzoekt Paradijs in de Polder wat een markant of juist veronachtzaamd landschap ons te zeggen heeft. De resultaten worden verwerkt op interactieve belevingskaarten van het landschap, deep maps, die het beleefde landschap weergeven.
Paradijs in de polder onderzoekt wat het Nederlandse landschap ons te vertellen heeft. Concreet wil Arita Baaijens het volgende:
  • Verwondering terugbrengen in het discours over natuur en landschap.
  • Verbondenheid tussen mens en landschap herstellen.
  • Een woordenboek ontwikkelen voor 'chora', de gevoelde betekenis van landschap.
  • De diepere betekenis van natuur en landschap een prominentere rol laten spelen bij besluitvorming.
  • Deep maps op laten nemen in de nationale Bosatlas
De aftrap van het project was op Terschelling, waar Arita Baaijens bivakkeerde op de Boschplaat. Luister naar de reportage in Vroege Vogels.
Lees meer op Facebook -pagina of de website  van Paradijs in de Polder

Meer over:

arita baaijens
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.