Vroege Vogels

Paradijs in de polder

  •  
14-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
Arita Baaijens op de Boschplaat

© Arita Baaijens op de Boschplaat - Fotograaf Henny Radstaak

Schrijfster Arita Baaijens bivakkeerde tien dagen op de Boschplaat op Terschelling. Wat had deze eenzame plek haar te vertellen?

De ziel in het landschap

Haar verblijf op de Boschplaat was de aftrap voor het project 'Paradijs in de polder'. Op verschillende plekken in Nederland wil Baaijens op zoek naar, wat zij noemt, 'het bezielde landschap'. "Een landschap is zoveel meer dan statistiekjes. Dus waarom zou een ingenieur of een beleidsmaker alleen maar mogen zeggen wat er met een landschap moet gebeuren? Waarom mogen de mensen die het landschap beleven daar niet over meepraten?", aldus Baaijens.

'Bezielde atlas'

De zoektocht van Baaijens moet uiteindelijk ook leiden tot een nieuw soort atlas van Nederland. "Eentje waarbij rekening wordt gehouden met die ziel van een gebied. Hoe ik dat precies vorm ga geven, daar moet ik nog op studeren", erkent Baaijens. "Maar als zo'n atlas er uiteindelijk komt, en mensen gaan hem gebruiken, dan geloof ik oprecht dat we daarmee onze omgang met het landschap kunnen veranderen. Dat we weer voeling krijgen met onze omgeving; op een eenzame plek als de Boschplaat, maar zelfs ook in de stad."
Meer informatie over het Paradijs in de Polder van Arita Baijens staat hier .
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.