Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Paradijs in de Polder: deep mapping

  •  
02-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
571 keer bekeken
  •  
Arita

© Bas Pedroli en Arita Baaijens. Fotograaf: Jeannette Parramore

Een landschapskaart laat maar ten dele zien hoe een gebied eruit ziet. Het zegt niets over de geluiden, geuren, gevoelens of verhalen die er mee verbonden zijn. Deep mapping doet dat wel. Het legt een kwaliteitslaag op de kaart waar beleidsmakers rekening mee zouden moeten houden.
Dat zegt Arita Baaijens, bedenker van het project Paradijs in de Polder. Dit project onderzoekt wat het Nederlandse landschap ons te vertellen heeft. Het project wil de verwondering terugbrengen in het discours over natuur en landschap. En en passant de Bosatlas transformeren. Samen met Bas Pedroli van de Wageningen Universiteit doet Arita in deze reportage experimentele waarnemingsoefeningen aan de rand van het IJsselmeer, bij Durgerdam.

Ontdekkingsreis door Nederland

Het project gaat met bewoners, onderzoekers, beslissers, kunstenaars, denkers en doeners gedurende twee jaar op ontdekkingsreis door Nederland. Met inzet van de zintuigen en de verbeelding onderzoekt Paradijs in de Polder wat een markant of juist veronachtzaamd landschap ons te zeggen heeft. De resultaten worden verwerkt op interactieve belevingskaarten van het landschap, deep maps, die het beleefde landschap weergeven.
Paradijs in de polder onderzoekt wat het Nederlandse landschap ons te vertellen heeft. Concreet wil Arita Baaijens het volgende:
  • Verwondering terugbrengen in het discours over natuur en landschap.
  • Verbondenheid tussen mens en landschap herstellen.
  • Een woordenboek ontwikkelen voor 'chora', de gevoelde betekenis van landschap.
  • De diepere betekenis van natuur en landschap een prominentere rol laten spelen bij besluitvorming.
  • Deep maps op laten nemen in de nationale Bosatlas
De aftrap van het project was op Terschelling, waar Arita Baaijens bivakkeerde op de Boschplaat. Luister naar de  reportage  in Vroege Vogels.
Lees meer op  Facebook -pagina of de  website  van Paradijs in de Polder

Meer over:

arita baaijens
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.