Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Papegaaiduiker duikt op in Egmond aan Zee

9 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
papegaaiduiker_met_zandspiering_5950ff05b8cd8_medium

© Fotograaf: IngeDuijsens

In de Noord-Hollandse badplaats Egmond aan Zee is vrijdagavond een papegaaiduiker gevonden. De vogel is overhandigd aan een medewerker van natuurcentrum Ecomare op Texel, waar de papegaaiduiker wordt verzorgd.
Dierenambulance Noord-Kennemerland (DANK) schrijft zaterdag op haar Facebookpagina over de zeldzame vondst. Volgens DANK was de papegaaiduiker verzwakt en vermagerd toen ze hem vonden. Nadat het beestje een ,,goede nachtrust'' heeft gehad, werd de vogel afgeleverd bij de veerdienst in Den Helder.
Papegaaiduiker in de opvang van Ecomare. Gefilmd door Mick Peerdeman van Ecomare.
De papegaaiduiker komt voor in het Noord-Atlantisch gebied, waar hij in kolonies broedt. Ze worden in Nederland en België gerekend tot de zeldzame wintergasten langs de kust. Volgens dierenverzorger Mariëtte Smit van Ecomare is het voor het eerst dat een papegaaiduiker in de zomer wordt gevonden. De vogel is al goed aan het opknappen in de opvang en zal te zijner tijd vrijgelaten worden dichterbij z’n broedgebied.

Snavel van de papegaaiduiker

Papegaaiduikers worden wel de clowns onder de zeevogels genoemd. Deze bijnaam danken ze aan hun grote, kleurrijke snavel. Deze snavel heeft nog meer verrassingen in petto van weerhaakjes tot extra hoornlagen:
Bron: ANP

Meer over:

papegaaiduiker

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

henkdaalder
henkdaalder9 jul 2017 - 11:06

Hij heeft vast plastic in zijn maag....