NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Snavel van de papegaaiduiker

9 feb 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Papegaaiduikers in discussie

© Papegaaiduikers in discussie. Fotograaf: jvbeilen

Papegaaiduikers worden wel de clowns onder de zeevogels genoemd. Deze bijnaam danken ze aan hun grote, kleurrijke snavel. Deze snavel heeft nog meer verrassingen in petto.

Weerhaken

Papegaaiduikers kunnen wel tien visjes tegelijk in de bek vasthouden. Terwijl de visjes aan de zijkant uit de snavel hangen, kunnen ze zelfs nog een elfde visje vangen. Dit komt omdat het gehemelte vol weerhaakjes zit waar de visjes met de tong tegenaan worden gedrukt. 

Visjes in de snavel - Fotograaf Duijsens

Groot en kleurig

Tijdens het broedseizoen, tussen eind februari en eind mei, verandert de snavel van vorm en kleur. Een gehoornd omhulsel bedekt de snavel waardoor deze groter en kleuriger wordt. Waarschijnlijk zijn de mannetjes met de grootste en opvallendste snavels het aantrekkelijkst.

Papegaaiduikers bij elkaar. Fotograaf: Rolf van Oosten

Snavelnagel

Vanaf de nazomer verdwijnen de extra snavellagen weer. De omhulsels laten soms moeilijk los en dat is een belemmering bij het duiken. Ook daar is een oplossing voor: de papegaaiduiker heeft een speciale vlijmscherpe teennagel waarmee hij de laagjes kan lospeuteren.
papegaaiduiker

© Vliegende papegaaiduiker - Fotograaf jvbeilen

Voor de rubriek Zelf Gehoord van Vroege Vogels Radio nam Pim Wolf het geluid van de papegaaiduiker:

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.