Vroege Vogels

Opnieuw een succesvol steppekiekendiefpaar in Nederland

  •  
21-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
4.-Vrouwtje-steppekiek-landt-op-prooipaal_2019_fotograaf_Hilbrand_Schoonveld

© Vrouwtje-steppekiek - fotograaf Hilbrand Schoonveld

Deze zomer is het een steppekiekendiefpaar opnieuw gelukt om jongen groot te brengen. In 2017 werd er voor het eerst in Nederland officieel een broedend paartje steppekiekendieven vastgesteld. Ze brachten in een Groninger graanakker in een beschermd nest vier jongen groot. In 2018 is er een mislukte broedpoging van hetzelfde vrouwtje, maar toen heel uniek gepaard met een grauwe kiekendief. En nu in 2019 krijgt het verhaal rond de Nederlandse steppekiekendieven een zeer succesvol vervolg.

Nest met zes jongen

Afwachten was het of alle zes jongen het tot het uitvliegen zouden halen. Alleen in hele goede prooijaren zijn grote legsels als deze mogelijk. Het mannetje joeg in de omgeving de akkers en weilanden af maar vloog ook door de achtertuinen van buurtbewoners zijn kost bij elkaar. En met succes, want op de dag dat de jongen werden geringd, gemeten en gewogen waren nog steeds alle zes jongen aanwezig. Begin juli, vlak voor de oogst van het nestperceel zijn dan ook alle zes de jongen met succes uitgevlogen.
3.-net-beschermde-nest-met-zes-jonge-steppekiekendieven_2019_foto_GKA

© Nest met zes jonge steppekiekendieven - foto GKA

Dit nieuwe succesverhaal rond de steppekiekendieven in Nederland is alleen mogelijk gemaakt door de fijne medewerking van de boer en de vrijwilligers actief bij Collectief Midden Groningen en met hulp van eigen ervaren vrijwilligers van Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels (GKA).

Nieuws uit Spanje

Naast het broedsucces in Nederland kwam er goed nieuws uit Spanje. Daar vonden onderzoekers een paartje steppekiekendieven met een nest. Voor Spanje is dit het eerste officieel vastgestelde broedpaar van deze soort. En wat blijkt: het vrouwtje van dit broedpaar heeft een ring met de code C|3. Een ring die zij 2017 als een van de vier jongen van het eerste officieel in Nederland vastgestelde broedpaar steppekiekendieven kreeg! En nu is zij onderdeel van het eerste broedpaar in Spanje. Ze bracht één jong groot.
7.-Jonge-steppekiekendief-in-2017-met-kleurring-C3-uit-NL-in-2019-als-broedvogel-in-Spanje_fotograaf_Griet_Nijs

© Jonge steppekiekendief - fotograaf Griet Nijs

Bekijk ook de Vroege Vogels TV-reportage uit 2017 over deze Groningse steppekiekendieven .
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

DianaSchoenmaker
DianaSchoenmaker22 jul. 2019 - 14:38

Ook de Steppekiekendief is er nu achter: Er gaat niets boven Groningen

PieterSlot
PieterSlot22 jul. 2019 - 14:36

Grandioos. Dank aan de boer.

Coby Prooy
Coby Prooy22 jul. 2019 - 13:52

Fantastisch!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.