Vroege Vogels

Eerste broedgeval steppekiekendief in Nederland!

  •  
14-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
STEPPEKIEK-MET-JONG (LET OP EENMALIG GEBRUIK!)

© Rein Hofman / Birdfocus

Het wordt met recht de 'ornithologische klapper van 2017' genoemd: het eerste broedgeval van een steppekiekendief in Nederland!
Eind mei ontdekte vogelteller Willem-Pier Vellinga tijdens een telling voor de Werkgroep Grauwe Kiekendief een bijzondere kiekendief. Het mannetje herkende hij direct: een steppekiekendief. Over het vrouwtje werd nog even gediscussieerd door de deskundigen, maar dat bleek uiteindelijk ook een 100% steppekiek. Daarmee was het een feit: het eerste broedgeval van deze vogels in West-Europa. Tot nu toe zijn de dichtst bijzijnde broedgevallen in Noord-Finland en in Rusland. Anders dan bijvoorbeeld de kraanvogels, de zeearenden of de visarenden, die al vele jaren langzaam onze kant op trokken, heeft de steppekiekendief als broedvogel in één keer een enorme sprong gemaakt van meer dan tweeduizend kilometer. Bovendien lijkt het wereldwijd de eerste van zijn soort die in een graanveld heeft gebroed.

Geheime nest van de steppekiekendief

Zodra duidelijk was dat er jongen waren, besloten Madeleine Postma en Ben Koks van de Werkgroep Grauwe Kiekendief het nest van de steppekiek te beschermen, zoals ze dat al zo vaak met grauwe kieken hadden gedaan. Met een hek werd het nest afgeschermd van mogelijke predators, en met een strikte geheimhouding van dit broedgeval werden de vogels bovendien beschermd tegen mogelijke opdringerige fotografen. Nu vier van de aanvankelijke vijf jongen - alle dames - zijn uitgevlogen, maakt Ben Koks het nieuws graag bekend!
Een fragment van de reportage van  zondag, waarin Ben Koks de jongen meet en weegt. In het  filmpje klinkt ook nog een uniek geluid dat dus nog nooit in Nederland heeft geklonken: de bedelroep van vier jonge steppekiekendieven, waarop later ook even het mannetje klinkt, opgenomen door Henk Meeuwsen.

TV-fragment: Steppekiekendief

De steppekiekendief is een roofvogel uit Oost-Europa. Zoals alle kiekendieven hoort hij in Afrika of Azië te overwinteren. In 2016 is er een eenjarig mannetje neergestreken in de Onlanden,een waterrijk natuurgebied op de grens van Groningen en Drenthe. Er worden wel vaker steppekieken in ons land gezien, maar tot nu toe altijd tijdens de vogeltrek. Menno Bentveld ging toen naar ‘m op zoek en kreeg een cursus kiekendief herkennen.
Fotograaf: Rob Buiter. De foto bovenaan dit bericht, van het mannetje steppekiekendief met daaronder één van zijn dochters in het graan is gemaakt door fotograaf Rein Hofman/Birdfocus. Meer foto's van Rein zijn te vinden op  zijn site

Meer over:

steppekiekendief,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.