Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

OM stuurt waarschuwingsbrief naar verkeerde klimaatactivisten

  •  
25-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
sos-voor-het-klimaat-privejet-5

Sieger Sloot (midden, links) bij een actie van Extinction Rebellion en Greenpeace.

© Marten van Dijl | Greenpeace

Zeker drie mensen die een waarschuwingsbrief van het Openbaar Ministerie hebben gekregen over de klimaatactie op Schiphol vorig jaar, zeggen daar niet aanwezig te zijn geweest. De brief is verstuurd naar 176 mensen die op 5 november aan de actie op Schiphol deelgenomen zouden hebben. Ze blokkeerden privéjets zodat die niet konden opstijgen. Ook fietsten meerdere klimaatactivisten rondjes om de vliegtuigen. Volgens het OM is de brief gestuurd op basis van gegevens die door de marechaussee zijn aangeleverd. Die hield toen de demonstranten aan. Een woordvoerder van de marechaussee laat weten dat de gegevens van klimaatactivisten op Schiphol op basis van hun identiteit zijn geregistreerd.

Niet aanwezig 

Een van de mensen die zo'n brief hebben gekregen is bestuurskundige en publicist Kirsten Verdel. Op X, voorheen Twitter, schrijft ze: "Dit is eh… een intimiderende brief van het Openbaar Ministerie, die ik vandaag bij thuiskomst vond. Gericht aan mij (naam zoals in paspoort). Het enige is: ik was 5 november 2022 niet bij een demonstratie op Schiphol, maar bij een binnenspeeltuin en een bruiloft elders. ?!?!", aldus Verdel op X. Volgens haar hebben nog minstens vier andere mensen de brief ten onrechte gehad.

Intimiderende brief 

De waarschuwingsbrief die het Openbaar Ministerie naar klimaatactivisten heeft gestuurd is intimiderend, zeggen Extinction Rebellion (XR) en Greenpeace. "Het is vreemd en zeer zorgelijk dat het Openbaar Ministerie deze waarschuwingsbrief stuurt, zonder wederhoor. Het OM kan niet een strafrechtelijke beslissing nemen zonder vooraf de betrokkene in staat te stellen op de beschuldiging te reageren", zeggen XR en Greenpeace. Volgens de organisaties is iedereen onschuldig tot het tegendeel is bewezen. "Deze intimiderende brief schaadt niet alleen het recht op een eerlijk proces, maar ook het recht op protest, dat juist zo fundamenteel is voor onze democratie." XR en Greenpeace willen dat het OM alle verzonden brieven intrekt.

Reactie OM 

Het OM laat weten dat het "betreurenswaardig" is als inderdaad blijkt dat mensen onterecht de brief hebben gekregen. Een woordvoerder zegt dat mensen contact kunnen opnemen met het OM in Noord-Holland als zij vinden dat ze de brief ten onrechte hebben ontvangen. "Uiteraard zullen dan ook alle geregistreerde gegevens worden vernietigd", aldus het OM.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.