Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noorderlicht goed te zien over Nederland

  •    •  
13-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8965 keer bekeken
  •  
noorderlicht-robbuiter

Noorderlicht

© Fotograaf Rob Buiter

Afgelopen weekend was over grote delen van het land het noorderlicht of Aurora borealis goed te zien. Iets wat niet vaak voorkomt in Nederland. Dit fenomeen werd zichtbaar door sterkste zonnestorm sinds twintig jaar.

Wat is een zonnestorm?

Bij een zonnestorm worden stroom geladen deeltjes door de zon ‘uitgespuwd’. Deze deeltjes worden aangetrokken door het magnetisch veld van de aarde en botsen op elkaar. Hierdoor komt energie vrij die zorgt voor de verschillende kleuren aan de hemel.

Omdat het magnetisch veld rond de poolgebieden het sterkst is, is het lichtspel daar het best zichtbaar. Met het blote oog zie je in onze streek slechts een mistvlaag. Fotografen kunnen het noorderlicht vastleggen met de juist instellingen, zoals een hoge ISO en de juiste sluitertijd. Een digitale camera kan véél meer waarnemen dan je eigen netvlies.

Door de enorme kracht van deze zonnestorm was het noorderlicht zichtbaar boven nagenoeg heel Nederland. Onze fotograaf anniemiekleon schoot een paar mooie foto’s en plaatste die bij ons op de site.

Noorderlicht anniemiekleon 2
Noorderlicht door annemiekleon
Noorderlicht door anniemiekleon 3

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.