Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe natuur: Trintelzand

  •  
14-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
292 keer bekeken
  •  
Trintelzand

© Peter Leenen - Boskalis / Van Oord

Halverwege de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad is de afgelopen maanden een compleet nieuw natuurgebied aangelegd: het Trintelzand. Net als de Marker Wadden, iets verderop in het Markermeer, is het Trintelzand een archipel van kleine kunstmatige eilandjes. Het gebied is eigenlijk een soort bonus op de werkzaamheden aan de Houtribdijk. Die dijk moest worden versterkt om weer aan de eisen van de Waterwet te voldoen. Maar die versterking werd nu eens niet met stortstenen en asfalt uitgevoerd, maar met zand van de bodem van het Markermeer.

Slibdepot

Om bij dat zand te komen, moest de aannemer eerst een laag slib verwijderen. Met dat slib zijn de eilandjes van het Trintelzand aangelegd. ‘Dit natuurgebied moet uiteindelijk een soort snackbar worden voor de vogels die op de Marker Wadden broeden’, vertelt Rinse Wilmink van opdrachtgever Rijkswaterstaat. ‘Het is een gebied van 370 hectare met een aantal eilandjes. Het is de bedoeling dat het een paai- en schuilplaats wordt voor vissen en dat het ondertussen ook helpt om de waterkwaliteit van het Markermeer weer op peil te krijgen.’

Bouwen met natuur

Volgens Carrie de Wilde van het onderzoeksconsortium EcoShape is het Trintelzand een prachtig voorbeeld van ‘bouwen met natuur’. Onder leiding van EcoShape is de afgelopen vier jaar gekeken of het überhaupt wel mogelijk was om de Houtribdijk met zand te verstevigen. ‘Dat blijkt goed te lukken’, vertelt De Wide. ‘Een brede strook zand blijkt heel goed in staat om de kracht van de golven te breken.’
‘Door nu tien miljoen kuub zand langs de dijk te leggen, wordt die weer stevig genoeg om een storm te kunnen weerstaan die statistisch gezien eens in de tienduizend jaar kan voorkomen’, aldus Wilmink van Rijkswaterstaat.
Steeds vaker komen ingenieurs erachter dat Moeder Natuur een prima collega is, met name bij waterbouwkundige werken. De zandmotor bijvoorbeeld, is een enorme voorraad zand die door Rijkswaterstaat voor de kust van Zuid-Holland is gelegd. Gedurende ten minste twintig jaar wordt dat zand langs natuurlijke weg langs de kust verspreid. Daardoor hoeft er niet ieder jaar een dure zandsuppletie te worden uitgevoerd, en heeft de kustnatuur ook nog iets aan het tijdelijks schiereiland dat de Zandmotor in feite is. 
Meer informatie over ‘bouwen met natuur’ is te vinden op de website van EcoShape .  
Bij de foto: (v.l.n.r. Lucien Nujiten van de aannemerscombinatie Van Oord / Boskalis, Rinse Wilmink van Rijkswaterstaat en Carrie de Wilde van EcoShape, op het vers gestorte zand langs de Houtribdijk. (foto: Rob Buiter) 
Houtribdijk

© Lucien Nuiten, Rinse Wilmink en Carrie de Wilde

Meer over:

nieuwe natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.