Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe nachtvlindersoort voor Nederland

26 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
verkennertje_luuk Punt

© Nachtvlinder 'verkennertje', foto: Luuk Punt

Sinds begin oktober zijn er veel trekvlinders gezien in Nederland. Een soort daarvan is een nieuwe soort voor ons land. Luuk Punt ontdekte de vlinder op 21 oktober 2018.
Het gaat om het ‘verkennertje’. De nachtvlinder is een zwerver die richting Nederland is gekomen met de langdurige warme zuidelijke stroming. Oorspronkelijk komt het verkennertje voor in landen zoals Noord-Amerika, Iberisch Schiereiland en de Canarische Eilanden. Daar is hij ook wel bekend als plaagstoot in de teelt.
In warme jaren bereikt de soort steeds vaker de Britse Eilanden en de kustregio van Frankrijk, dit is echter een verschijnsel van de laatste tien jaar. De Noord- en Midden-Europese waarnemingen betreffen voor een groot deel gedateerde importwaarnemingen. Het ligt niet voor de hand dat de soort op korte termijn vast bestanddeel vormt van de fauna wegens de grote voorliefde voor een tropisch klimaat.

Nachtvlinderontdekker

Luuk Punt deed de ontdekking maar is eigenlijk fervent vogelaar. Sinds kort is hij ook aangesloten bij de nachtvlinderwerkgroep (KNNV-afdeling Den Haag). Luuk: “Wat gaaf, zeg! Ben ik daar zomaar tegen een nieuwe nachtvlindersoort voor Nederland aangelopen! Invoeren op Waarneming.nl kon nog niet eens, want de soort stond nog niet op de Nederlandse lijst. Écht vét!” (Luuk stuurt ook regelmatig filmpjes in voor Zelf Geschoten .)
Bron: NatureToday , Luuk Punt

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.