Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe bewindslieden op natuur en milieu

  •  
27-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Groene ministers

© Van links naar rechts: Stientje van Velhoven, Eric Wiebes, Carola Schouten. Bron foto's: Rijksoverheid

Deze week is het nieuwe kabinet gepresenteerd. Wat hebben de bewindslieden in petto voor natuur en milieu?
Bij de presentatie, deze week, geven alle ministers en staatssecretarissen aan dat ze zich vooral eerst willen in lezen op de betreffende dossiers. Toch durven ze ook al iets van hun ambities te laten zien.

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De vice-premier van de ChristenUnie stelt dat ze in de landbouw veel oog wil houden voor het gezinsbedrijf, maar geeft aan dat ook de natuur-inclusieve landbouw een prioriteit heeft. "Dat zullen we samen met de sector moeten realiseren", zegt Schouten. Ook over de petitie die oproept om concrete stappen te nemen nu is gebleken dat de afgelopen decennia driekwart van de insecten uit de natuur lijkt verdwenen, zegt Schouten dat zij samen met de landbouw wil kijken hoe de natuur beter beschermd kan worden.

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat

De VVD-man die van de roerige wereld van de Belastingdienst naar het al even roerige dossier 'Klimaat' is verhuisd, zet namens het kabinet in op duurzame groei van de economie, dus wel groei, maar dan rekening houdend met het klimaat. Over de uitzonderlijke en ook prijzige ambitie om enorme hoeveelheden CO2 in de bodem op te slaan zegt Wiebes: "Als we alleen maar kijken naar de technieken die we nu makkelijk voor handen hebben, dan gaan we het zeker niet redden."

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

Waar Schouten en Wiebes onbekenden zijn in het groene metier, is Van Veldhoven (D66) geen onbekende in deze wereld. Ze erkent dat Natuur misschien niet zo vaak in het regeerakkoord staat geschreven, maar ontkent dat dit zou betekenen dat er geen aandacht voor is. Veel natuurbeleid is decentraal geregeld door de provincies, maar ook het rijk houdt zich hier nog wel degelijk mee bezig. "Zo komt er één overheidsorganisatie die zich met beheer en bescherming van de Waddenzee bezig gaat houden", aldus Van Velthoven.

Meer over:

minister, kabinet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.