Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw in Europa: de Amerikaanse Rus

  •  
12-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
Amerikaanse Rus

© Juncus acuminatus oftewel Amerikaanse rus. Fotograaf: André Aptroot

Een nieuwe exoot is gearriveerd in Nederland: de Amerikaanse rus. Deze plant is meegekomen uit Amerika en komt voor zover bekend op één plek voor op het Europese continent. Vooralsnog vormt de plant geen gevaar of concurrentie voor de inheemse plantensoorten in natuurgebied Huis ter Heide bij Tilburg.

Russen uit Amerika

In 2017 werden er door André Aptroot honderdduizenden Amerikaanse russen aangetroffen in het natuurgebied bij Tilburg. De plantensoort, die eruit ziet als gras, is niet de eerste rus in Nederland. Door heel ons land komen namelijk verschillende russensoorten voor.  Vermoedelijk is deze Amerikaanse rus door de mens meegebracht, want vlakbij het natuurgebied bevinden zich grote Amerikaanse bedrijven en binnen het gebied heeft de plant zich verder verspreid via koeienvlaaien.
Biologen in het ven

© Boswachter Gijs Clements en onderzoeker André Aptroot. Fotograaf: Jacqueline van Dijk

Boswachter Gijs Clements en onderzoeker André Aptroot. Fotograaf: Jacqueline van Dijk  

Invasief of niet

De Amerikaanse rus staat vooral in de oevers van zwak gebufferde vennen. Hier staan ook andere soorten, zoals pilvarens, oeverkruid, gesteelde glaskroos en loos blaadjeskruid. Tot nog toe hebben de andere soorten geen last van de Amerikaanse rus. Het kan dus gaan om een ‘gewone’ niet-invasieve exoot, maar het kan zijn dat de rus zich over enkele jaren alsnog invasief gaat ontwikkelen. De soort is echter al zo ver verspreid dat verwijderen niet haalbaar meer is zonder drastische maatregelen.   De verwachting is dat de soort binnenkort ook op andere plekken in het land zal opduiken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.