Vroege Vogels

Nieuwe Amerikaanse rus soort al gevestigd in Nederland

  •  
03-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
Amerikaanse rus Juncus acuminatus groot

© Juncus acuminatus, bron: Robert H. Mohlenbrock, wikicommons

In 2017 werden honderduizenden exemplaren van de Amerikaanse soort Juncus acuminatus aangetroffen in natuurgebied Huis ter Heide bij Tilburg. Een rus is een plant die sterk lijkt op een gras. De soort is echter minder sterk dan grassoorten en de bloemen zijn duidelijker te herkennen dan bij een grassoort. In het natuurgebied Huis ter Heide staat de soort langs vennetjes die vijf tot acht jaar geleden zijn uitgegraven. Wat kunnen we verwachten van deze nieuwe en tot nu toe niet-invasieve exoot?

Russen uit Amerika

In Nederland komen verschillende russensoorten voor. Daarnaast zijn er meerdere soorten die zich hier gevestigd hebben. Hiervan komen de meeste uit Noord-Amerika. Juncus acuminatus komt in heel Noord- en Midden-Amerika voor en is ingevoerd in Australië, Nieuw-Zeeland, Chili en Brazilië. Tot nu toe is de soort in Europa nog niet waargenomen.

Juncus acuminatus bij Tilburg

In 2017 vonden medewerkers van Natuurmonumenten een grote populatie van honderduizenden exemplaren in het natuurgebied Huis ter Heide. De soort staat hier vooral in de oevers van zwakgebufferde vennen. Hier staan ook andere soorten zoals pilvarens, oeverkruid, gesteelde glaskroos en loos blaadjeskruid. De andere soorten hebben geen last van de Amerikaanse rus. Er kan dus gesproken worden van een ‘gewone’ niet-invasieve exoot. Er is echter nog niet bekend of de soort zich over enkele jaren eventueel alsnog invasief gaat ontwikkelen.

Verspreiding Russen soort

Het is onbekend hoe Juncus acuminatus hier is gekomen, maar hij is zeker door de mens gebracht; er zijn vlakbij grote Amerikaanse bedrijven en ook natuurbezoekers reizen veel. Binnen het gebied wordt hij door koeien vervoerd, er zijn gekiemde exemplaren in koeievlaaien gezien, maar hij staat met een paar pollen ook in vennetjes waar geen koeien komen, dus hij wordt niet alleen door koeien verspreid. De soort is al zo ver verspreid dat verwijderen niet haalbaar is zonder drastische maatregelen.
De verwachting is dat de soort binnenkort op andere plekken in het land zal opduiken.
Amerikaanse rus Juncus acuminatus groot

© Juncus acuminatus, bron: Robert H. Mohlenbrock, wikicommons

Meer over:

exoot, amerika, russen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.