Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlandse en Britse inzending winnen natuurbeschermings-challenge

  •  
06-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Winnaars wildlife tech challenge

© Bron: Nathalie van Koot - WNF

De winnaars van de eerste Human Wildlife Conflict Tech Challenge van WILDLABS en WNF zijn bekend. De inzending van de Nederlandse Laurens de Groot en Tim van Dam en de inzending van de Britse onderzoeker Alasair Davies wonnen beide 30.000 euro. Dit bedrag gaan de winnaars besteden aan het verder ontwikkelen van hun oplossing voor mens-dierconflicten.
Het doel van deze eerste Tech Challenge was om technologen met een hart voor de natuur uit te dagen met nieuwe of verbeterde instrumenten te komen om de in aantal toenemende conflicten tussen mensen en dieren op te lossen. Een internationale jury van experts op het gebied van human wildlife conflict en technologie heeft de voorstellen op hun haalbaarheid beoordeeld.

Mens-olifant conflict

Het voorstel van Laurens de Groot van ShadowView Foundation en Tim van Dam van The Internet of Life is gericht op het tegengaan van confrontaties tussen olifanten en mensen. Hun idee is gebaseerd op de hypermoderne wireless LoRaWAN™ (Long Range Wide Area Network) technologie. Allerlei sensoren kunnen worden gekoppeld aan een netwerk om bijvoorbeeld dieren te detecteren of stroomlekkages te signaleren in elektrische hekken, die gebruikt worden om olifanten buiten de deur te houden. De sensor zet een alarmsysteem in werking dat mensen waarschuwt dat bijvoorbeeld een hek niet goed werkt.
Jurylid Mohanraj uit India is enthousiast over de mogelijkheden in het veld: “Europa en met name Nederland loopt voorop in toepassingen van deze hypermoderne technologie. Dit zie ik echt als de toekomst voor ons werk met olifanten omdat we hiermee monitoringssystemen en voltagemeters voor elektrische hekken kunnen integreren.”
De kersverse winnaars waren zondag te gast in Vroege Vogels Radio over hun inzending. Luister het fragment hier terug.

Detectie van carnivoren

Het innovatieve waarschuwingssysteem van Alasdair Davies is gericht op het opsporen van vleeseters, zoals ijsberen en tijgers. Door een combinatie van traditionele infrarood- en thermische sensoren kan onderscheid worden gemaakt tussen diersoorten. Zo waarschuwt het systeem voor de aanwezigheid van een specifieke soort en gaat het alarm niet af wanneer er toevallig een mens of hond langsloopt.
Stephanie O’Donnell, community manager van WILDLABS over Davies’ voorstel: “Dit instrument maakt veel preciezer onderscheid tussen diersoorten die door het systeem worden gedetecteerd. De frequentie van valse alarmen zal erdoor afnemen en hierdoor neemt het gevoel van veiligheid van de mensen die dichtbij tijgers, ijsberen en andere roofdieren leven toe. Het is ook nog eens goed betaalbaar.”

Samenwerking

De winnende ideeën kunnen elkaar goed aanvullen. De winnaars kunnen hun instrumenten nog effectiever maken door samen te werken. ShadowView Foundation en Arribada Initiative zullen hun voorstellen volgend jaar in India testen. De ontwikkelingen rond het testen in het veld in 2018 zijn te volgen op de site van WILDLABS .

Dodelijke confrontaties

Het aantal (dodelijke) confrontaties tussen mensen en wilde dieren als de tijger, olifant en ijsbeer neemt toe. Alleen al in India verliezen elk jaar gemiddeld 400 mensen het leven door olifanten. Op hun beurt doden mensen zo’n 100 olifanten per jaar als vergelding voor de aangerichte schade of uit angst. De afgelopen 4 jaar doodden tijgers in India meer dan 100 mensen en in 20 jaar tijd zijn honderden “conflictijsberen” gedood. De schade aan oogst en eigendommen is vaak groot.
De belangrijkste oorzaak van de botsingen is dat wilde dieren steeds minder ruimte hebben door uitbreiding van menselijke activiteiten. Oplossingen zijn nodig om het draagvlak van de lokale bevolking voor natuurbescherming te behouden. Er is al een hele reeks van maatregelen geprobeerd, maar deze zijn niet effectief genoeg. Met de Human Wildlife Conflict Tech Challenge willen WNF en WILDLABS een bijdrage leveren aan de oplossing voor confrontaties tussen wilde dieren en mensen.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.