Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlanders winnen internationale natuurprijs

  •  
05-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Indische olifant

© Indische olifanten. Bron: Sundar - Flickr

Laurens de Groot en Tim van Dam hebben de allereerste ‘Human Wildlife Tech Challenge’ gewonnen. Deze nieuwe internationale natuurprijs is in het leven geroepen om technologische oplossingen voor mens-dierconflicten te stimuleren. Ze wonnen de challenge met een datanetwerk om olifanten in India beter te kunnen beschermen en conflicten te voorkomen.

Dodelijke mens-dier confrontaties

De wedstrijd is uitgeschreven door het Wereld Natuur Fonds en WILDLABS.NET. De aanleiding is dat het aantal (dodelijke) confrontaties tussen mensen en wilde dieren als tijger, olifant en ijsbeer elk jaar toeneemt. De belangrijkste oorzaak is het verdwijnen van leefgebied voor deze dieren. Enorme stukken bos maken plaats voor nieuwe gemeenschappen, plantages, wegen en spoorlijnen. Op zoek naar voedsel gaan de dieren bewoond gebied in. En dat heeft grote gevolgen. Alleen al in India werden tussen 2013 en 2016 ruim 1200 mensen gedood door een olifant en zo’n 100 door een tijger.

Op zoek naar oplossingen

De ‘Tech Challenge’ bestond uit twee ‘cases’ waar oplossingen voor bedacht moesten worden. De eerste voor olifanten in India en de tweede voor roofdieren als ijsbeer en tijger. Bijna 50 inzendingen kwamen binnen vanuit de hele wereld. Laurens de Groot en Tim van Dam van de stichting Shadowview hebben uiteindelijk de prijs in de wacht gesleept, een bedrag van 30.000 euro.
De Nederlanders zetten op dit moment al technologie in (een datanetwerk) om zeer bedreigde dieren als de neushoorn te beschermen. Met name in Tanzania en Rwanda. Zo hebben een technologie ontwikkeld, waarbij een neushoorn is gezenderd (zender in de hoorn). Hun beveiligde signaal wordt opgepikt door een lokaal netwerk van masten en gevolgd door de rangers.

Mens-olifant

In het zuid-oosten van India is een leefgebied voor olifanten omheind met een hek met stroomdraden. Zo zijn de mensen in de omliggende dorpen beschermd tegen de olifanten. Maar de olifanten zijn slim, ze bedenken steeds trucjes om over het hek heen te komen. Met behulp van sensors en monitoring verkrijgt Shadowview een overzicht van waar de zwakke plekken in de afrastering zitten. Ook kunnen bewoners door deze informatie op tijd gewaarschuwd worden als er toch een olifant door het hekwerk heen komt. 
Olifanten geconfronteerd met barricades. De olifant in het eerste filmpje weet over de stroomdraden heen te komen. Bron: Shadowview

Meer over:

natuurprijs, wnf
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor