Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurrijker Nederland ... met een gesloten beurs

  •  
21-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1135 keer bekeken
  •  
DSC_9534-sloten met natuurlijke oevers-valentijn te plate

© Valentijn te Plate

Onlangs bespraken de juristen Iman Stratenus en Folef van Nispen in onze uitzending een gewaagd plan om de stikstofproblemen, de biodiversiteitscrisis én het woningtekort met gesloten beurs op te lossen. Urgenda wil samen met boeren dit plan oppakken en vraagt een volgend kabinet om met Ruimtelijke Ordening aan de slag te gaan. "Klimaat, energie, stikstof, natuur, woningnood, ... al deze ruimtelijke vraagstukken schreeuwen om centrale regie."

Natuurinclusief bouwen

De kern van het plan van Van Nispen en Stratenus draait om het prijsverschil tussen landbouwgrond en bouwgrond. Wanneer boeren worden uitgekocht en een deel van die grond wordt doorverkocht als (veel duurdere) bouwgrond, kan met het prijsverschil nieuwe natuur worden betaald.
Los van het plan 'Natuurrijk Nederland' van Van Nispen en Stratenus, studeerde deze maand in Delft student bouwkunde Mees Wijnants af op een vergelijkbaar plan. Hij wil niet alleen landbouw en natuur integreren, maar ook wonen in de natuur veel normaler maken. In zijn afstudeervideo legt hij uit hoe hij dat voor zich ziet. 
"Klimaat, energie, stikstof, natuur, woningnood, ... al deze ruimtelijke vraagstukken schreeuwen om centrale regie."
Urgenda

Staatssteun

In het plan 'Natuurrijk Nederland' willen de bedenkers boeren verleiden om mee te doen door middel van een bonus van 40% bovenop de geldende marktprijs voor agrarische grond. Daar heeft Alex Datema, de voorman van BoerenNatuur zo zijn bedenkingen bij. "Brussel zal dat zien als staatssteun en dat mag nou eenmaal niet." Hanneke van Ormondt, van Urgenda, ziet dat probleem niet zo. "We steunen KLM nu toch ook, in de coronacrisis?! Als de crisis maar groot genoeg is, is staatssteun wel degelijk mogelijk. En de crisis in landbouw en biodiversiteit ís groot!"

Gezamenlijk nadenken

Toch is ook Datema voorstander van een gezamenlijke aanpak van woningnood en landbouwproblemen. "Wanneer bij nieuwbouwprojecten een speciaal fonds wordt opgericht, waaruit vergroening van de landbouw en aanleg van natuur bij woonwijken kan worden betaald, sla je twee vliegen in één klap."
Urgenda bereidt nu alvast een notitie voor, voor een volgend kabinet. "De plannen voor een Natuurrijk Nederland hebben veel potentie. Nu moeten we over de concrete invulling gaan nadenken."

Petitie

Ondertussen scharen meer organisaties zich achter het initiatief van Natuurrijk Nederland. 'The Pollinators', een organisatie die zich inzet voor verbetering van het landschap voor bestuivende insecten, is een petitie gestart waarmee het kabinet wordt opgeroepen om dit plan concreet op te pakken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.