Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuw plan: #NatuurrijkNederland hoeft niets te kosten

  •  
29-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1626 keer bekeken
  •  
akkerrand_01.jpg
Wanneer de overheid agrarische grond opkoopt en een klein deel daarvan tegen een veel hogere prijs doorverkoopt als bouwgrond, sla je drie vliegen in één klap: minder stikstofuitstotende landbouw, meer woningen en van de rest van de grond maak je nieuwe natuur!

'Out of the box'

Het plan is afkomstig van twee juristen, Folef van Nispen en Iman Stratenus, die, zoals zij dat zelf zeggen, in hun vrije tijd 'out of the box' nadachten over iets wat hen na aan het hart staat: de natuur. "We zijn zeker geen experts, niet op het gebied van landbouw en niet op het gebied van natuur, maar door na te denken over zaken buiten je eigen expertise, kom je misschien juist wel op goede, creatieve ideeën." 

Prijsverschil

Het plan is gebaseerd op het enorme prijsverschil tussen een hectare landbouwgrond (gemiddeld 60 duizend euro per hectare) en bouwgrond (gemiddeld 2,6 miljoen per hectare). Wanneer boeren die willen stoppen worden uitgekocht, en een klein deel van die grond wordt doorverkocht om daar het woningtekort mee op te lossen, zou dat met gesloten beurs kunnen gebeuren. Er is dan zelfs nog ruimte om boeren een bonus van 40% te geven, als stimulans.

Verdubbeling natuur

Volgens Van Nispen en Stratenus is het hard nodig om een deel van de landbouw in ons land te staken, bijvoorbeeld vanwege het stikstofoverschot. Per saldo denken zij dat zij met gesloten beurs maar liefst 750 duizend hectare extra natuur kunnen creëren. dat is een verdubbeling van het huidige areaal. Daarnaast zouden er een miljoen huizen op de vrijgekomen grond kunnen komen. Enigszins tot hun verbazing ontvingen de initiatiefnemers geen enkele reactie vanuit de politiek. "terwijl dit volgens ons toch veel problemen ineens kan oplossen."

Het plan staat uitgebreider omschreven op de website van Natuurrijk Nederland 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.