Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurmonumenten stopt voorlopig met bomenkap

  •  
11-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
bomenkap pixabay
Natuurmonumenten stopt voorlopig met het kappen van bomen . Dit doen ze door de groeiende kritiek van hun achterban op het kapbeleid. Bomen die vanwege veiligheidsredenen moeten worden gekapt zijn uitzonderingen.
De komende maanden gaat de organisatie in gesprek met betrokken leden, vrijwilligers en donateurs. Natuurmonumenten gaat praten met omwonenden van plekken waar in de toekomst gekapt moet worden. De organisatie sluit niet uit dat de gesprekken kunnen leiden tot het heroverwegen van het kapbeleid.
Staatsbosbeheer zegt dat er tienduizenden hectare bos bij moet komen om CO2 op te slaan. Maar er blijkt meer bos te verdwijnen dan bij te komen. Natuurmonumenten erkent dat het gek voelt om bomen te kappen in plaats van bij te planten. Toch zou er netto gezien een kleine groei zijn van het bosoppervlak.
Advertentie
Dit is reclame van STER

Biodiversiteit

Omdat de biodiversiteit omhoog moet, ruimen provincies, het Rijk, Natuurmonumenten en andere landeigenaren jaarlijks grote percelen bos om plaats te maken voor stuifduin en hei. Wanneer bomen gekapt zijn krijgen planten en struiken meer zonlicht. Natuurmonumenten beheert in totaal ruim 100.000 hectare natuur in Nederland, een derde deel daarvan is bos.
De laatste tijd zijn er stevige protesten geweest tegen de bomenkap. Zoals de kap van 2000 bomen langs de A2 en vanwege de bouw van een nieuw ziekenhuis in Alkmaar. In Amelisweerd is al jaren protest tegen de kap van bomen langs de A27 omdat de snelweg verbreed wordt.
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Wilco_vV
Wilco_vV
18 mei 2019 - 17:24
ik zag ook bijna de bomen niet meer door het bos (o.i.d.)Het werd wellicht een beetje te gemakkelijke gewoonte van de organisaties om dit zo te doen.Zeker als extra inkomsten ermee te halen vallen.Voor zo'n klein landje als NL hebben we toch wel genoeg stuifduin-achtige plekken lijkt mij.
emmap
emmap
12 apr. 2019 - 13:43
Een heel belangrijke vraag is nog niet aan de orde gekomen... Hoe zit het met de geldstromen? Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zitten toch steeds krapper in het geld, of niet? Als het antwoord ja is, zullen ze zoeken naar nieuwe inkomsten, toch?Dus team van Vroege Vogels, zoek het eens uit:Is er subsidie voor het omvormen (van bv. bos) naar heide en stuifzand? Wordt er geld verdiend aan de kap / verkoop van hout? Waar wordt het gekapte hout voor gebruikt? Wordt het bv. in hoofdzaak versnipperd en opgestookt als biomassa? Is er subsidie voor het bijstoken van biomassa? Is er subsidie voor het planten van nieuwe bomen op bep. terreinen?M.a.w. wordt er dan twee (of meer) keer verdiend aan het proces van kappen / planten?Hoe zit dit financieel in elkaar...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor