Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Actiedag Amelisweerd

  •  
02-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
actiedag Amelisweerd
Rijkswaterstaat heeft plannen om de A27 bij de ring om Utrecht te verbreden. Dit betekend dat er bomen moeten worden gekapt bij Amelisweerd. En Amelisweerd zou Amelisweerd niet zijn als ze niet in actie komen. Op zondag 4 november is de actiedag: Dag Weg Dag.
Bijna 800 bomen zouden tegen de vlakten moeten. Dat is meer dan dat er in 1982 zouden worden gekapt. In 2020 moeten de werkzaamheden begingen. Kerngroep Ring Utrecht is tegen de verbreding een heeft een zaak aangespannen bij de Raad van State. De zitting was in eerste instantie gepland voor 2018, maar omdat Rijkswaterstaat dit jaar nog aanpassing deed aan het plan en omdat de Raad van Staten wil wachten op de uitspraak van het Europees hof over het Nederlands stikstofbeleid, is de zaak uitgesteld tot het voorjaar van 2019.
Natuurlijk wordt de verloren natuur gecompenseerd. Dat moet van de wet. Maar als de plannen door gaan moet er bijna 50 ha natuur worden gecompenseerd. En daar is in de directe omgeving niet genoeg plek voor en zou dat ergens anders in de provincie Utrecht moeten gebeuren. En daar is Kerngroep Ring Utrecht op tegen. Ook zou er onvoldoenden worden gedaan tegen fijnstof en geluidsoverlast.
Amelisweerd komt nu dus in actie. Op zondag 4 November is de actiedag, de Dag Weg Dag. Ze begingen om 11:00 uur met een fietstocht door het centrum van Utrecht. Ook zijn er lezingen en is een pop-museum over 50 jaar actie voor Amelisweerd. De dag wordt afgesloten met een rondetafelgesprek met politici en experts. Kijk voor het hele programma op hun site.

Meer over:

amelisweerd,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar