Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Winnaar: Madeliefje is onze Nationale Bloem

theme-icon
Natuur
  •    •  
04-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
17856 keer bekeken
  •  
madeliefje

Tapijt van madeliefjes

© Fotograaf assan

Het madeliefje is met een ruime meerderheid gekozen tot Nationale Bloem van Nederland. Dat is zojuist bekend gemaakt in de radiouitzending van Vroege Vogels op NPO Radio 1. 

De paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem streden de afgelopen weken, met ieder een eigen ambassadeur, om die titel Nationale Bloem van Nederland. In totaal is er de afgelopen weken ruim 53.000 keer gestemd met de volgende uitkomst: 1. Madeliefje 2. Fluitenkruid 3. Pinksterbloem 4. Paardenbloem 5. Wilde kievitsbloem

Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD): "De Nationale Bloem Verkiezing is een sympathiek initiatief dat mensen bewust laat kijken naar al die prachtige wilde bloemen om ons heen. Het brengt de mensen dichter naar de natuur en dat is mooi, want de natuur en de samenleving hebben elkaar nodig."

Menno Bentveld: "Geweldig dat tienduizenden mensen hun stem hebben uitgebracht. Aandacht voor de schoonheid en het belang van wilde bloemen is ook aandacht voor de kwetsbaarheid van wilde flora en hun rol binnen de biodiversiteit en het voortbestaan van insecten- en vogelsoorten."

Waarom deze verkiezing?

De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de Eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Gelukkig biedt de wilde flora van Nederland voldoende keuze. Daarom was het dus de hoogste tijd om een eigen nationale soort te kiezen.

Botanisch kunstenaar Esmée Winkel maakt een aquarel van het madeliefje. Dit kunstwerk zal het aankomend jaar door Nederland reizen.

De verkiezing is een initiatief van Vroege Vogels in samenwerking met Esther van Gelder (cultuurhistoricus en conservator bij de KB, de nationale bibliotheek), Baudewijn Odé, (ecoloog bij FLORON), Norbert Peeters (botanisch filosoof en onderzoeker bij de Universiteit Leiden), Nils van Rooijen (plantenecoloog aan Wageningen University & Research), Rogier van Vugt (hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden) en Esmée Winkel (botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis Biodiversity Center).

madeliefje_banner

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

madeliefje, nationale bloem
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

helgaroubos@hotmail.com
helgaroubos@hotmail.com7 jun. 2023 - 10:58

Volgens mijn Duitse nichtje is de nationale bloem daar de klaproos.

Terra71
Terra716 jun. 2023 - 8:30

Gefeliciteerd met het madeliefje. Beetje jammer is wel, dat juist het madeliefje een soort is van strak gemaaide gazons. Menig gemeente zal daarom blij zijn met deze nationaal verkozen soort en kan het intensieve maaibeleid voortzetten ten behoeve van het madeliefje.

JokeBitter
JokeBitter5 jun. 2023 - 14:04

'''zoiets eenvoudig als het madeliefje het kon zomaar de winnaar worden, ,,,

Gré Pape
Gré Pape5 jun. 2023 - 12:33

Ik had gestemd op de Wilde kievitsbloem maar vind het wel ontzettend leuk dat het Madeliefje onze "Nationale bloem" is geworden!

3xoma
3xoma5 jun. 2023 - 11:02

Ik had ook op het Madeliefje gestemd ...omdat Ik als kind daar altijd een kransje voor op Mijn haar van maakte... en dit later ook deed samen met Mijn Dochter... en Ik denk dat vele met Mij vroeger dat ook gedaan hebben ....

Barthellings
Barthellings4 jun. 2023 - 14:00

Goede keuze! Laat nou ons Natuurtheater de Kersouwe vernoemd zijn naar een Madelief! Kersouwe is oud Brabants voor Madelief. www.kersouwe.nl

Aart Jan van Loon
Aart Jan van Loon4 jun. 2023 - 8:22

Jammer dat het madeliefje de nationale bloem van Nederland geworden is. Een prachtig bloempje dat al sinds een eeuw, na de Eerst Wereldoorlog, de nationale bloem van België is. Zoals de korenbloem van Frankrijk en de klaproos van Groot-Brittannië. Het gebrek aan historisch besef heeft bij deze keuze waarschijnlijk een belangrijke rol gespeeld. Misschien wel typisch Nederlands.

1 Reactie
mens32
mens325 jun. 2023 - 6:18

Volgens dit overzicht is de klaproos de nationale bloem van België: https://www.ecotoerisme.eu/europa/nationale-bloem/