Tapijt van madeliefjes
© Fotograaf assan
Het madeliefje is met een ruime meerderheid gekozen tot Nationale Bloem van Nederland. Dat is zojuist bekend gemaakt in de radiouitzending van Vroege Vogels op NPO Radio 1.
De paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem streden de afgelopen weken, met ieder een eigen ambassadeur, om die titel Nationale Bloem van Nederland. In totaal is er de afgelopen weken ruim 53.000 keer gestemd met de volgende uitkomst: 1. Madeliefje 2. Fluitenkruid 3. Pinksterbloem 4. Paardenbloem 5. Wilde kievitsbloem
Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD): "De Nationale Bloem Verkiezing is een sympathiek initiatief dat mensen bewust laat kijken naar al die prachtige wilde bloemen om ons heen. Het brengt de mensen dichter naar de natuur en dat is mooi, want de natuur en de samenleving hebben elkaar nodig."
Menno Bentveld: "Geweldig dat tienduizenden mensen hun stem hebben uitgebracht. Aandacht voor de schoonheid en het belang van wilde bloemen is ook aandacht voor de kwetsbaarheid van wilde flora en hun rol binnen de biodiversiteit en het voortbestaan van insecten- en vogelsoorten."
De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de Eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Gelukkig biedt de wilde flora van Nederland voldoende keuze. Daarom was het dus de hoogste tijd om een eigen nationale soort te kiezen.
Botanisch kunstenaar Esmée Winkel maakt een aquarel van het madeliefje. Dit kunstwerk zal het aankomend jaar door Nederland reizen.
De verkiezing is een initiatief van Vroege Vogels in samenwerking met Esther van Gelder (cultuurhistoricus en conservator bij de KB, de nationale bibliotheek), Baudewijn Odé, (ecoloog bij FLORON), Norbert Peeters (botanisch filosoof en onderzoeker bij de Universiteit Leiden), Nils van Rooijen (plantenecoloog aan Wageningen University & Research), Rogier van Vugt (hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden) en Esmée Winkel (botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis Biodiversity Center).
Thema's:
Volgens mijn Duitse nichtje is de nationale bloem daar de klaproos.
Gefeliciteerd met het madeliefje. Beetje jammer is wel, dat juist het madeliefje een soort is van strak gemaaide gazons. Menig gemeente zal daarom blij zijn met deze nationaal verkozen soort en kan het intensieve maaibeleid voortzetten ten behoeve van het madeliefje.
'''zoiets eenvoudig als het madeliefje het kon zomaar de winnaar worden, ,,,
Ik had gestemd op de Wilde kievitsbloem maar vind het wel ontzettend leuk dat het Madeliefje onze "Nationale bloem" is geworden!
Ik had ook op het Madeliefje gestemd ...omdat Ik als kind daar altijd een kransje voor op Mijn haar van maakte... en dit later ook deed samen met Mijn Dochter... en Ik denk dat vele met Mij vroeger dat ook gedaan hebben ....
Goede keuze! Laat nou ons Natuurtheater de Kersouwe vernoemd zijn naar een Madelief! Kersouwe is oud Brabants voor Madelief. www.kersouwe.nl
Jammer dat het madeliefje de nationale bloem van Nederland geworden is. Een prachtig bloempje dat al sinds een eeuw, na de Eerst Wereldoorlog, de nationale bloem van België is. Zoals de korenbloem van Frankrijk en de klaproos van Groot-Brittannië. Het gebrek aan historisch besef heeft bij deze keuze waarschijnlijk een belangrijke rol gespeeld. Misschien wel typisch Nederlands.
Volgens dit overzicht is de klaproos de nationale bloem van België: https://www.ecotoerisme.eu/europa/nationale-bloem/
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.