Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nationale bijentelling

  •  
20-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
319 keer bekeken
  •  
Aardhommel_03.jpg
Het vosje, de aardhommel, het roodgatje of toch de honingbij. Komend weekend (21 en 22 april) is de Nationale Bijentelling . En dat is voor het eerst. Iedereen wordt opgeroepen om mee te doen aan dit landelijk onderzoek door in de tuin gedurende een half uur bijen te tellen. In Vroege Vogels radio schuift Vincent Kalkman aan. Hij is van EIS Kenniscentrum Insecten en is een van de initiatiefnemers.

Meer onderzoek nodig

Volgens de initiatiefnemers van het platform ‘Nederland Zoemt’ is meer onderzoek nodig omdat het al decennia niet goed gaat met de bij. Ruim de helft van de bijna 360 soorten is bedreigd. Dat blijkt uit de nieuwe rode lijst, die binnenkort wordt gepubliceerd. Wilde bijen zijn zoals bekend belangrijk voor onze voedselvoorziening. Zo’n 80% van onze eetbare gewassen is voor de bestuiving afhankelijk van bijen en andere insecten.

Meedoen

Hoe kun je meedoen met de telling? In Nederlandse tuinen vliegen rond deze tijd zo’n twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en op bijen lijkende zweefvliegen. Al deze soorten staan op een zoekkaart. Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Resultaat van het bijentelweekend

In totaal telden dit weekend al meer dan 4.000 mensen bijen in de tuin tijdens de eerste Nationale Bijentelling van Nederland Zoemt. Gazamelijk werden er meer dan 40.000 bijen geteld en ruim een derde daarvan blijken gedomesticeerde honingbijen te zijn. De rosse metselbij staat op nummer twee, gevolgd door de aardhommel op drie.

Meer over:

bijen, bijentelling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.