Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ruim 40.000 bijen geteld! Honingbij staat bovenaan

  •  
23-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
282 keer bekeken
  •  
honingbij

© Bij - Fotograaf daksaya

Dit weekend telden al meer dan 4.000 mensen bijen in de tuin tijdens de eerste Nationale Bijentelling van Nederland Zoemt . In totaal zijn er nu meer dan 40.000 bijen geteld en ruim een derde daarvan zijn gedomesticeerde honingbijen. De rosse metselbij staat op nummer twee, gevolgd door de aardhommel op drie. In totaal stonden maar liefst vier hommelsoorten, die ook tot de wilde bijen behoren, in de top tien. Dat de rosse metselbij de meest getelde wilde bij is, komt waarschijnlijk door de vele bijenhotels die mensen in hun tuin hebben hangen en door de geschiktheid van de stedelijke omgeving voor deze soort.
Luister ook naar het interview (22 april 2018) met Vicent Kalkman van EIS Kenniscentrum Insecten:

Top 10 meest gespotte bijen in Nederland (ruim 40.000)

  • Honingbij - 14.378 
  • Rosse Metselbij - 6.167
  • Aardhommel - 2.840 
  • Meidoornzandbij -2.514
  • Vosje - 1.989
  • Akkerhommel -1.941 
  • Sachembij - 1.882
  • Boomhommel - 1.882
  • Tuinhommel - 1.860
  • Bijvlieg -1.827
Prof.dr. Koos Biesmeijer: “Fantastisch dat zoveel mensen hebben meegedaan dit weekend! Dat de rosse metselbij en aardhommel veel geteld zijn was te verwachten, maar dat sommige andere hommelsoorten zo weinig gezien zijn verbaast me. Bijen hebben dit weekend veel losgemaakt bij jong en oud en dat belooft veel voor de wilde bij, die onze hulp hard nodig heeft.”
Uit de telling blijkt dat in alle tuinen bijen of zweefvliegen aanwezig zijn en dat een groot deel daarvan bestaat uit hommels. Alle hommels die geteld zijn, zijn koninginnen die bezig zijn met het stichten van een kolonie. Het aantal hommels zal over een maand of twee een veelvoud zijn van nu. Dat de honingbij veel geteld is komt door de alom aanwezige bijenvolken van de meer dan 8.000 Nederlandse imkers.

Bijenactiviteiten in het land

Het herkennen van de verschillende bijensoorten die nu in de tuin vliegen bleek voor de deelnemers een uitdaging. Om de tellers hiermee te helpen waren er verspreid over het land tientallen activiteiten met bijenexperts die tips gaven hoe je de verschillende soorten uit elkaar kunt houden.

Waarom bijen tellen?

Met de Nationale Bijentelling start Nederland Zoemt een jaarlijks terugkerend onderzoek, uitgevoerd door burgers, waarmee wetenschappers inzicht krijgen in de trends van bijenpopulaties in tuinen. Met deze informatie kunnen de bijna 360 wilde bijensoorten, waarvan ruim de helft bedreigd is, beter geholpen worden. Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van onze eetbare gewassen wordt bestoven door bijen en andere insecten. Met de Bijentelling wordt gemeten of maatregelen om bijen te helpen ook daadwerkelijk helpen.

Over Nederland Zoemt

Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. De Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar