Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

NAM wil opnieuw boren naar gas in de Waddenzee

7 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
ameland

© Fotograaf: janniezoethout

Vrijdag 9 september verschijnt in de Staatscourant de officiële vergunningsaanvraag van de NAM voor nieuwe boorplannen onder de Waddenzee vanaf het Friese plaatsje Ternaard.
Gaswinning onder de Waddenzee is een gevoelige kwestie, omdat het een kwetsbaar natuurgebied betreft en bovendien valt onder Unesco Werelderfgoed. In juni van dit jaar nog sprak e en meerderheid van de Tweede kamer zich uit tegen nieuwe gasboringen in de Waddenzee en op de Waddeneilanden en omliggende natuurgebieden. Gaswinning kan leiden tot bodemdaling waardoor belangrijke foerageergebieden van vogels onder water komen te staan. De Waddenvereniging heeft in een reactie laten weten tegen de plannen te zijn. 
Volgens de NAM zal er gewerkt worden met het ’hand aan de kraan principe’: als er sprake is van bodemdaling die niet op natuurlijke wijze kan worden gecompenseerd, wordt de gaswinning verminderd. Voor het zand dat nodig is om de bodemdaling op ‘natuurlijke wijze’ tegen te gaan, zijn vaak wel extra zandsuppleties nodig. De ecologische en geologische gevolgen van zandsuppletie moeten nog verder worden onderzocht
Beluister ook onze reportage: Boren op Schier .

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.